Skład:

3-4 obrane jabłka

200g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

4-5 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 jajko

4 łyżki stopionego masła

300 ml mleka

A oto jak to zrobić:

1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki usuwamy środek. 

2. Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko. Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę (bez grudek). Patelnię natłuszczamy i rogrzewamy na średnim ogniu. Plasterki jabłek zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażymy na jeden i drugiej stronie po kilka minut. Zdejmujemy z patelni i umieszczamy placuszki na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.

 

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki usuwamy środek. 

 

 Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko. Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko.

 

 

 W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę (bez grudek).

Plasterki jabłek zamaczamy w cieście i kładziemy na patelnię.

 

Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.