Smażone kalmary w cieście!

by Zosia on Czerwiec 13, 2012

Skład:

500 g kalmarów 

1 szklanka mąki

2 jajka

szczypta soli morskiej

3/4 szklanki wody gazowanej

olej do smażenia

ćwiartki cytryny do podania

sos:

2-3 dojrzałe pomidory bez skórki

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej papryki

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Mąkę i sól morską przesiewamy do naczynia, a następnie dodajemy jajka, wodę mineralną i stopniową ubijamy na jednolitą masę. Olej do smażenia rozgrzewamy w głębokiej patelni. Pierścienie kalmarów dokładnie myjemy, osuszamy i zanurzamy w cieście. Smażymy 1-2 minuty, aż nabiorą złocistego koloru. Za pomocą łyżki z sitkiem odcedzamy kalmary i przekładamy na papierowy ręcznik.

2. Aby przygotować sos: w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek i paprykę. Smażymy na średnim ogniu ok. 1 minuty. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy kolejne 3-4 minuty. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu miksujemy sos blenderem na gładką masę. Kalmary podajemy razem z sosem i ćwiartkami cytryny.

Po resztę przepisów kulinarnych zapraszam na www.makecookingeasier.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

96 comments

smakowe :))

dodany przez fotografia ślubna @ 13 czerwca 2012 o 11:23. Odpowiedz #

Owoce morza niestety nie są dla mnie, czekam na kolejny wpis;-)
Zosiu gratuluję maleństwa;-)

zapraszam ( może warto ) ? :

dodany przez blog @ 13 czerwca 2012 o 12:03. Odpowiedz #

warto;)

dodany przez Karolina @ 13 czerwca 2012 o 12:25. Odpowiedz #

naprawdę warto! ;)

A kalmary wyglądają pysznie, choć nie wiem czy skusiłabym się spróbować :P

dodany przez Darmowe - Próbki - Kosmetyków - Kliknij @ 13 czerwca 2012 o 13:55. Odpowiedz #

uwielbiam owoce morza, ale kalmary trochę za gumiaste jak dla mnie, podanie CUDO!

dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23531682 @ 13 czerwca 2012 o 21:30. #

nie warto.

dodany przez aga @ 13 czerwca 2012 o 13:04. Odpowiedz #

Ja też sie nie moge przekonac do nich, chociaż Zosia zawsze robi piękne i apetyczne fotki!

dodany przez malamajka.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 13:32. Odpowiedz #

O tak, fotki są niezwykle apetyczne… Ale kalmary to zdecydowanie nie jest moje ulubione danie :)

dodany przez http://lady-in-high-heels.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 16:00. Odpowiedz #

No dokładnie, uwielbiam te przepisy:) ale owocom morza mówię nie…

dodany przez http://www.fashionable.com.pl/ @ 13 czerwca 2012 o 17:32. Odpowiedz #

Gratulacje Zosiu :-))

dodany przez SUPER MODNA sukienka ATMOSPHERE, koronka, rozm. XL :-) @ 13 czerwca 2012 o 12:09. Odpowiedz #

Wygladaja bardzo apetycznie. Juz wczoraj sie zachwycalam nimi u Zosi :) U mnie dzis koktail owocowy, taka mala alternatywa dla wieczornej kanapki :)

dodany przez www.stylishisland.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 12:11. Odpowiedz #

Pycha:)
A ja zapraszam do siebie na menu w barwach narodowych:)
Pozdrowienia dla młodej Mamy i Maluszka:)

dodany przez Ann_ @ 13 czerwca 2012 o 12:18. Odpowiedz #

WIELKIE GRATULACJE!

dodany przez http://simplelove-fashion.blogspot.com/ @ 13 czerwca 2012 o 21:31. Odpowiedz #

wygląda apetycznie, chociaż ja w takich daniach nie gustuje:)

dodany przez http://thesimplicityfashion.blogspot.com/ @ 13 czerwca 2012 o 11:26. Odpowiedz #

to tak jak ja, nie przepadam za owocami morza i nie bardzo rozumiem zachwyty nad tymi daniami, ale jak zawsze u Zosi wrażenia estetyczne rewelacyjne!

dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 13 czerwca 2012 o 11:52. Odpowiedz #

Pychota! Zajadałam się tym przysmakiem na Costa Brava :D

dodany przez lilimoli @ 13 czerwca 2012 o 11:26. Odpowiedz #

ja uwielbiam kalmary, niestety jadam je tylko za granicą, słyszałam dziwne historie o kalmarach w Polsce. Podobno koło kalmarów to nawet nie leżało tylko są to jelita krowy bleeee.

dodany przez SUPER SUKIENKA @ 13 czerwca 2012 o 14:30. Odpowiedz #

a co za różnica, czy je się jelita czy inną część ciała?

dodany przez gulga @ 14 czerwca 2012 o 19:19. Odpowiedz #

Zabieram sie za gotowanie :)

dodany przez Karolina @ 13 czerwca 2012 o 11:29. Odpowiedz #

a wszystko to w torbę i na piknik

dodany przez Gosia @ 13 czerwca 2012 o 11:30. Odpowiedz #

Wyglądają przepysznie i wydaje się to nieskomplikowane – może spróbuję coś podziałać :) Dzięki za inspirację!

dodany przez aatlanika.blox.pl @ 13 czerwca 2012 o 11:31. Odpowiedz #

Kalmary nie dla mnie, ale może zrobię tak krążki cebulowe na przykład:))

dodany przez http://www.fashionable.com.pl/ @ 13 czerwca 2012 o 11:40. Odpowiedz #

prezentują się wybornie! mniammmm

dodany przez Antenka @ 13 czerwca 2012 o 11:40. Odpowiedz #

wygląda przepysznie :)

dodany przez Iza @ 13 czerwca 2012 o 11:41. Odpowiedz #

Jako wielka fanka szybkich przekasek i owoców morza musze przyznać, że chyba się skuszę!

dodany przez Sylwia @ 13 czerwca 2012 o 11:46. Odpowiedz #

Brrr nie zjadłabym tego …

dodany przez www.ilovebake.pl @ 13 czerwca 2012 o 11:50. Odpowiedz #

zawsze przyrządzam kalmary w ten sposób – pychota!

dodany przez www.onlyFashion.pl @ 13 czerwca 2012 o 11:51. Odpowiedz #

Mmmmmmmm… pyszności! :)

dodany przez Talka @ 13 czerwca 2012 o 11:57. Odpowiedz #

Uwielbiam kalmary:) Dzieki za przepis na ciasto bo nigdy nie chcialo wyjsc i w koncu kalmary jadam tylko w restauracjach. Fajnie moc cos takiego zrobic w domu.

dodany przez Lady Maverick @ 13 czerwca 2012 o 11:58. Odpowiedz #

Kalmary mogłabym jeść, jeść i jeść! Są przepyszne:))

dodany przez Kami @ 13 czerwca 2012 o 11:59. Odpowiedz #

ojej, ale mi smaka narobilas, uwielbiam kalmary smazone, zgłodniałam oglądajac te zdjęcia :)

dodany przez www.mlodamamawswieciemody.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 12:02. Odpowiedz #

Zrobię, zrobię! Uwielbiam kalmary :)

dodany przez U. @ 13 czerwca 2012 o 12:07. Odpowiedz #

Wyglądają apetycznie choć nie jestm smakoszem owoców morza, to jednak bardzo zachecają. Moją uwagę zawsze przyciąga sposób przygotowania, pięknie skompletowane dodatki i kolorystycznie i wogóle bardzo estetycznie. Sposób podania – mistrzostwo świata! Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia, kusisz niesamowicie, żeby coś przygotować,choć mi się to jeszcze nie udało, ale jestm wiernym kibicem i proszę o nastepne ;))

dodany przez Sylwia @ 13 czerwca 2012 o 12:08. Odpowiedz #

kurde a gdzie kupic takie kalmary? bo ja wszedzie widze takie gotowe, juz w ciescie , zamrożone…wiecie moze gdzie w w-wie?

dodany przez ag @ 13 czerwca 2012 o 12:09. Odpowiedz #

ten sosik jest super! a dobry sos to podstawa :)))

dodany przez Magdalena @ 13 czerwca 2012 o 12:16. Odpowiedz #

Ale mega apetycznie wyglądają ;)

dodany przez Mis Unas @ 13 czerwca 2012 o 12:24. Odpowiedz #

Zosiu, dzieki Twoim przepisom sama nabralam checi do gotowania, chociaz wczesniej rzadko kiedy wchodzilam do kuchni. Wszystko jest tak apetycznie i prosto przedstawione, ze nic tylko cos upichcic :) Pozdrawiam !

dodany przez Nats @ 13 czerwca 2012 o 12:26. Odpowiedz #

ILE JAJEK ????????????????

dodany przez dominika @ 13 czerwca 2012 o 12:26. Odpowiedz #

2

dodany przez su @ 13 czerwca 2012 o 16:33. Odpowiedz #

Ja to się już powtarzam ;)
Smakowicie to wygląda!
Przez Ciebie zaczęlam gotować
potrawy i slodkości i jak do tej
pory wszystko mi smakuje wyśmienicie.
Dzięki! Pozdrawiam

dodany przez Bozena @ 13 czerwca 2012 o 12:27. Odpowiedz #

Zosiu, a ile jajek do ciasta? Pozdrawiam :)

dodany przez Ola @ 13 czerwca 2012 o 12:28. Odpowiedz #

2 jajka, Zosia juz dopisala :)

dodany przez SUPER MODNA sukienka ATMOSPHERE, koronka, rozm. XL :-) @ 13 czerwca 2012 o 18:09. Odpowiedz #

Jedna z moich ulubionych potraw, polecam!

dodany przez Ego @ 13 czerwca 2012 o 12:28. Odpowiedz #

nie wiem czy się skuszę, jakoś mnie nie przekonują….

dodany przez http://marcelka-fashion.blogspot.com/ @ 13 czerwca 2012 o 12:30. Odpowiedz #

mega pyszne !!

czy maluszek juz na swiecie?

dodany przez zu @ 13 czerwca 2012 o 12:37. Odpowiedz #

wygląda świetnie! muszę koniecznie spróbowac to zrobic…

dodany przez Asia @ 13 czerwca 2012 o 12:46. Odpowiedz #

Uwielbiam to :) i bardzo chętnie wracam do tego dania, choć nie jadam go często :)
Uwielbiam Twoje przepisy – są proste i genialne.

Pozdrawiam ciepło,
i zapraszam na fan page Lenka Store
na facebook’u :)

dodany przez www.lenka-store.pl @ 13 czerwca 2012 o 12:48. Odpowiedz #

o nie nie nie

dodany przez gosia @ 13 czerwca 2012 o 12:52. Odpowiedz #

kalmary w cieście to coś wspaniałego! mogłabym je jeść codziennie!
Zosiu, urodziłaś już?:)

dodany przez ania @ 13 czerwca 2012 o 12:53. Odpowiedz #

no no wyglada na prawde smakowicie
kalmary dobrze zrobic to na prawde sztuka, wymaga to pewnej wprawy
zle przyzadzone sa niemal nie do pogryzienie
inne owoce morza w tym temacie tez bywaja trudne…
no i pozostaje jeszcze jedna kwestia, skad u nas kalmary wytrzasnac? w loklanym sklepiku trudno by je odnalezc, a nawet w marketach z rodzaju piotr i pawel mozna czasem odejsc od lady z kwitkiem
no i chyba w naszych stronach pozostaja nam tylko mrozone?

dodany przez justyna @ 13 czerwca 2012 o 12:58. Odpowiedz #

słyszałam że miąższ z pomidorów podczas smażenia właśnie sprawia, że sos staje się gorzkawy – mogłabyś się do tego odnieść Zosiu?

Pozdrawiam serdecznie!

dodany przez karolina @ 13 czerwca 2012 o 13:05. Odpowiedz #

jutro zrobię sobie taki obiadek:P

dodany przez Ann @ 13 czerwca 2012 o 13:11. Odpowiedz #

Super! właśnie szukam przepisów na owoce morza, a ten spada mi z nieba :) dziękuję ślicznie!
Pozdrawiam :*

dodany przez Asia @ 13 czerwca 2012 o 13:13. Odpowiedz #

Już wiem co zrobię w piątek na kolację :)
Spróbujcie następnym razem do panierki dodać skrobię ziemniaczaną (w bałtyckiej w sklepiku z organiczną żywnością można kupić) i trochę octu. Panierka będzie wtedy chrupiąca i nie nasiąknie tłuszczem. Do krewetek też się nada :)

dodany przez jk @ 13 czerwca 2012 o 13:25. Odpowiedz #

Uwielbiam owoce morza! Jedna z moich ulubionych przekąsek

dodany przez http://www.livewithstyle-ewa.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 13:28. Odpowiedz #

Zosiu, ale gdzie kupic dobre kalmary ???

dodany przez halinka @ 13 czerwca 2012 o 13:29. Odpowiedz #

Fajny pomysł na danie. Muszę wypróbować, z pewnością jest pyszne! Dzięki!

dodany przez Olfaktoria @ 13 czerwca 2012 o 13:39. Odpowiedz #

Owoce morza!Super!!

dodany przez Paula @ 13 czerwca 2012 o 13:39. Odpowiedz #

Kalmary mają smak ciągnącej się gumy. Ja ich nie lubię.

dodany przez hej @ 13 czerwca 2012 o 13:40. Odpowiedz #

Zosiu, a ile jajek? W przepisie nie jest podane.

dodany przez Justyna @ 13 czerwca 2012 o 13:40. Odpowiedz #

juz jest, 2 :)

dodany przez SUPER MODNA sukienka ATMOSPHERE, koronka, rozm. XL :-) @ 13 czerwca 2012 o 16:35. Odpowiedz #

Fajna przekąska dla mojego męża :)

dodany przez pomysły do każdego domu @ 13 czerwca 2012 o 14:04. Odpowiedz #

Wygląda pysznie!

dodany przez Gosia @ 13 czerwca 2012 o 14:08. Odpowiedz #

Muszę przyznać, że wpisu poświęcone gotowaniu traktowane są z dużo uwagą i dokładnością. Bardzo podoba mi się pokazywanie ujęć krok po kroku, jednak jest mały minusik może dało by się zmniejszyć lekko zdjęcia lub sklejać je w kilku poziomach by nie musieć przesuwać sporego kawałka strona do następnego wpisu :-). Za kalmarami nie przepadam, ale na pewno znajdę tu wiele ciekawych i smacznych przepis:-). Pozdrawiam

dodany przez Anna Maria @ 13 czerwca 2012 o 14:23. Odpowiedz #

I love Calamari! They are delicious :)

dodany przez www.english4uu.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 14:27. Odpowiedz #

uwielbiam!

dodany przez montecbaby.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 14:52. Odpowiedz #

tak łatwo się robi, pysznie smakuje , a wygląda elegancko :) pozdrawiam smacznie :)

dodany przez ann mea @ 13 czerwca 2012 o 14:57. Odpowiedz #

Wygląda przepysznie! Jak by to ktoś dla mnie zrobił – chętnie bym zjadła :-)

dodany przez www.nospinster.com @ 13 czerwca 2012 o 15:11. Odpowiedz #

nigdy nie jadłam, ale wygląda wyśmienicie! :)

dodany przez WWYW @ 13 czerwca 2012 o 15:25. Odpowiedz #

Zosia, nie mogę patrzeć na Twoje apetyczne notki, bo wtedy zawsze moja dieta idzie na urlop :D
Wszystko wygląda pięknie :))

Buziaki, Magda
PS.Zapraszam na nową notkę :D

dodany przez magda @ 13 czerwca 2012 o 15:46. Odpowiedz #

Wygląda pysznie, jak zawsze :)
Niestety nie przepadam za kalmarami.

dodany przez http://lady-in-high-heels.blogspot.com @ 13 czerwca 2012 o 16:00. Odpowiedz #

hmm, jakoś nie mogę się przemóc do owoców morza, mimo, że te kalmary w cieście wyglądają dość smacznie. Ale trzeba przyznać, że fotki wyglądają zachęcająco :)

dodany przez http://ciekawaania.blogspot.com/ @ 13 czerwca 2012 o 16:03. Odpowiedz #

fajny przepis, uwielbiam owoce morza!

dodany przez http://minifarmbalcony.blogspot.com/ @ 13 czerwca 2012 o 17:00. Odpowiedz #

Uwielbiam kalmary!

dodany przez Nevermore @ 13 czerwca 2012 o 17:33. Odpowiedz #

PRZEPISY świetne! pyycha

dodany przez anoli @ 13 czerwca 2012 o 18:24. Odpowiedz #

Piękny zegarek
zdradzisz jakiej firmy?
juz kilka razy sie powstrzymywałam, zeby zapytać :)
a przepis na pewno wypróbuje

dodany przez Anonim @ 13 czerwca 2012 o 18:51. Odpowiedz #

kalmary tylko w hiszpanii! ale u Zosi jak zwykle wszystko wyglada pysznie!

dodany przez marta @ 13 czerwca 2012 o 19:36. Odpowiedz #

na zdjeciach wygląda to na łatwą rzecz

dodany przez adam @ 13 czerwca 2012 o 21:47. Odpowiedz #

nie wierze – 1 rzecz od Was z bloga ktorej bym za Chiny nie zjadla!:P

dodany przez love-makeup-fashion @ 13 czerwca 2012 o 21:53. Odpowiedz #

ciekawy przepis, chociaż jeszcze nigdy nie jadłam kalmarów :)

dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 14 czerwca 2012 o 00:25. Odpowiedz #

Gdzie można kupić kalamary?
U nas tylko chyba można kupić mrożone

dodany przez Marzena @ 14 czerwca 2012 o 08:05. Odpowiedz #

Zosia wygląda promiennie!
A jeśli chodzi o danie, to standardowo mega apetycznie i smacznie wygląda.
Pozdrowienia dla Ciebie, Zosi i maleństwa.
Jessica

dodany przez http://jessicabanach.blogspot.com/ @ 14 czerwca 2012 o 10:56. Odpowiedz #

Świetne zdjęcia i sporo ciekawych pomysłów.

dodany przez Joanna @ 14 czerwca 2012 o 11:37. Odpowiedz #

Świtny przepis na pyszną przekąskę w ogrodzie:)
Już wiem, że kalmary w zamrażarce długo nie poleżą:)

Polecam wypróbować do krążków :
dip z kolendry- 3 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
ubita filiżanka posiekanych liści kolendry
¼ łyżeczki kminu
60 ml oliwy
łyżeczka octu

Albo dip czosnkowy na bazie jogurtu greckiego z odrobiną keczupu i łyżeczką whisky
Pozdrawiam!

dodany przez Monika @ 14 czerwca 2012 o 11:57. Odpowiedz #

wyglądają pysznie:)

dodany przez Przezblondgrzywkę @ 14 czerwca 2012 o 12:38. Odpowiedz #

Uwielbiam, pamietam z Chorwacji:))))))

dodany przez fairy @ 14 czerwca 2012 o 13:10. Odpowiedz #

Mniam, lubię kalmary:)

dodany przez Domi @ 14 czerwca 2012 o 18:26. Odpowiedz #

pychaaaaaaaaaaaa

dodany przez marta @ 14 czerwca 2012 o 22:24. Odpowiedz #

Smażone kalmary są rewelacyjne. Zakochałam się w nich z 10 lat temu na wakacjach na Majorce. Codziennie chodziłam do tej samej restauracji i je zamawiałam. Przez to nic sobie nie kupiłam bo większość kasy poszło na kalmary. Ale nie mogłam się im oprzeć! Później jadłam kilka razy ale nigdy aż tak mi nie smakowały – do czasu jak odkryłam przepis powyżej. Polecam!!!!!

dodany przez http://www.tipy.pl/artykul_13824,jak-zrobic-smazone-kalmary.html @ 15 czerwca 2012 o 10:52. Odpowiedz #

dziś zrobiłam! tylko zamiast kalmarów użyłam paluszków krabowych! sos plus zapiekane paluszki w ciescie=palce lizac!

dodany przez ana92pl @ 15 czerwca 2012 o 15:24. Odpowiedz #

Powiem tylko tyle: re-we-la-cja!

dodany przez Marcel K. @ 15 czerwca 2012 o 23:38. Odpowiedz #

miammy! wygląda rewelacyjnie Zosiu :)

dodany przez p. @ 17 czerwca 2012 o 09:21. Odpowiedz #

nie lubię owoców morza, ale przepis wygląda nieżle.

dodany przez Torebki damskie @ 26 czerwca 2012 o 19:45. Odpowiedz #

Pycha! Uwielbiam owoce morza, przepis godny polecenia. Podobnie można smażyć też krewetki, a zamiast salsy pomidorowej podać z pesto.
http://www.gotowaniomania.com/

dodany przez http://www.gotowaniomania.com/ @ 22 lipca 2012 o 07:29. Odpowiedz #

jaka mąka do tego?

dodany przez Anonim @ 10 maja 2013 o 11:35. Odpowiedz #

dzięki wielkie za przepis, moje dziecię było już tak głodne że usmażyłam kalmary i sosu już nie było jak zrobić hehehhe tak że konsumpcja była z keczupem – wiem profanacja hahahhahaa ale zjedzone do ostatniego okruszka z ciasta-panierki :-)

poprzedniczki piszące o gumowatości, chyba nigdy nie próbowały tak naprawdę tego dania …..

dodany przez Beti @ 20 września 2013 o 19:40. Odpowiedz #

Komentarze

(nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.