Słodka tarta bananowa

by Zosia on Styczeń 9, 2013

Skład:

 Forma do tarty ok. 24 cm.

250 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)

50 g miękkiego masła

4 banany

250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)

2 łyżki cukru pudru

1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)

A oto jak to zrobić:

1. Herbatniki mielimy w mikserze na drobne okruchy, a następnie dodajemy masło i łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart, dociskając dna. Kruchy spód owijamy w folię i schładzamy w lodówce (ok. 4-5 h).

2. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w średnim rondlu. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, następnie pokrojone w plastry banany i przykrywamy ubitą śmietaną. Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

Komentarz: Zamiast spodu z ciastek, możemy sami przygotować kruche ciasto. Kliknij na przepis 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

171 comments

Ślinka cieknie! chyba zrobię jeszcze dziś! Dziękuję! :)

dodany przez oleksandra @ 9 stycznia 2013 o 12:18. Odpowiedz #

Bananofee uwielbiam

Zapraszam na ratunek dla wlosow

http://www.mojakwestiagustu.pl

dodany przez mkg @ 9 stycznia 2013 o 13:09. Odpowiedz #


UWIELBIAM SŁODKOŚCI MAM TEZ O TYM BLOG ZAPRASZAM
————————
http://deserlandia.blogspot.com/
————————-

dodany przez deserlandia.blogspot.com @ 9 stycznia 2013 o 15:58. Odpowiedz #

jak wy zachowujecie takie super figurki jedzac to ??????

dodany przez biała torebka-mufka FUTERKO, NA PRZEKÓR ZIMOWYM SZAROŚCIOM @ 9 stycznia 2013 o 16:17. Odpowiedz #

Kasiu, na pudelku pisze, ze sie zareczylas w swieta :) czemu nam sie nie pochwalilas? :))) GRATULACJE :*

dodany przez biała torebka-mufka FUTERKO, NA PRZEKÓR ZIMOWYM SZAROŚCIOM @ 9 stycznia 2013 o 17:13. #

wygląda smakowicie :)
Pozdrawiam

catrienne.blogspot.com

dodany przez catrienne.blogspot.com @ 10 stycznia 2013 o 15:02. Odpowiedz #

pyszności krówka i banany mniam…!!!

dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23531682 @ 9 stycznia 2013 o 17:34. Odpowiedz #

a zaprosisz mnie jak zrobisz? :) bo ja jestem takim leniem, że sama nawet czegoś tak prostego nie zrobię…

dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 9 stycznia 2013 o 13:42. Odpowiedz #

Musi smakować rewelacyjnie! A w lodówce akurat stoi zapomniane pół puszki masy krówkowej i chyba pora ją wykorzystać:)

dodany przez Miętowa Kuchnia @ 9 stycznia 2013 o 16:12. Odpowiedz #

mmmm tarta bananowa BRZMI WYŚMIENICIE!! :)

dodany przez http://a-cup-of-ideas.blogspot.com/ @ 10 stycznia 2013 o 13:55. Odpowiedz #

Mmmmm smakowicie wygląda :D.

dodany przez pudlomanka.blogspot.com @ 9 stycznia 2013 o 12:19. Odpowiedz #

Uwielbiam tarty! Nie moge się doczekać, aż jej spróbuję!

http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 21:11. Odpowiedz #

Obecnie to moje ulubione ciasto. Robię je troszkę inaczej:
4 paczki herbatników
1 masło
Puszka masy krówkowej toffie
6 bananów
1 śmietana kremówka
1 galaretka cytrynowa
Kawałek czekolady

Pokruszyć herbatniki drobno, podsmażyć na patelni z masłem. Gdy masło wsiąknie w herbatniki dodać całą masę krówkową i lekko podgrzać, mieszając żeby się masa połączyła z herbatnikami. Wyłożyć wszystko do blachy/prostokątnego naczynia i rozprowadzić równomiernie. Banany pokroić w plasterki i rozłożyć na masie herbatnikowo-krówkowej. Ubić śmietanę kremówkę i połączyć z galaretką cytrynową, uprzednio rozmieszaną w szklance wody. Galaretka musi być schłodzona, ale niekoniecznie tężejąca. Wylać wszystko na banany. Całość posypać startą czekoladą. Ilość dowolna.

Polecam!

dodany przez Meegie @ 9 stycznia 2013 o 12:22. Odpowiedz #

O, też fajne rozwiązanie:)

dodany przez Talka @ 9 stycznia 2013 o 14:50. Odpowiedz #

Oba przepisy są łatwe i wyglądają pysznie – czyli mój ulubiony rodzaj przepisów. Biegnę do sklepu po składniki:)

dodany przez Stylisey @ 9 stycznia 2013 o 15:56. Odpowiedz #

Najprostsze-najlepsze.

dodany przez Karola @ 9 stycznia 2013 o 12:22. Odpowiedz #

Zosiu jak udało Ci się uzyskać świetną figurę po ciąży? :) Pozdrawiam, M.

dodany przez em @ 9 stycznia 2013 o 12:23. Odpowiedz #

Hej Zosiu

Co to za fajne herbatniki, których uzyłas do ciasta?

dodany przez Magda @ 9 stycznia 2013 o 12:26. Odpowiedz #

Nie jestem pewna, ale bardzo podobne do sasanek (z lidla) ;)

dodany przez Bubu @ 9 stycznia 2013 o 21:04. Odpowiedz #

Ja używam do tego ciastek zbożowych „złotokłose” i one wyglądają właśnie podobnie do tych na zdjęciach u Kasi ;) Ale z doświadczenia wiem, że ciasto smakuje też dobrze na spodzie zrobionym z ciastek imbirowych :)

dodany przez Alex @ 9 stycznia 2013 o 21:34. Odpowiedz #

A jak długo nalezy podgrzewac masę kajmakową?

dodany przez Ala @ 9 stycznia 2013 o 12:27. Odpowiedz #

ok 2 – 3 h

dodany przez Ank @ 9 stycznia 2013 o 12:58. Odpowiedz #

Chyba nie 2-3 h. To zart? Ogrzac zeby się zrobiła bardziej płynna.

dodany przez drogeria wizaz24.pl @ 9 stycznia 2013 o 21:22. Odpowiedz #

Masy kajmakowej w zasadzie nie trzeba podgrzewać, tylko trochę ciężej się wtedy rozsmarowuje. Ja zawsze podgrzewam na oko, ale nie trwa to jakoś specjalnie długo, kilka minut ;)
A 2-3 godziny, albo nawet więcej podgrzewa się mleko skondensowane, aby zmieniło konsystencję i „przeistoczyło” się w karmel. W sumie dobra wersja dla cierpliwych, bo taki karmel jest delikatniejszy w smaku od kupnego i moim zdaniem nieco smaczniejszy :)

dodany przez Alex @ 9 stycznia 2013 o 21:38. Odpowiedz #

To wlasnie grzejac w garnku z woda nieotwarta puszke slodkiego mleka skondensowanego przez 2-3 godziny tworzysz mase kajmakowa czyli Dulce de leche. Trzeba tylko pamietac o tym aby woda sie nie wygotowala bo w innym przypadku puszka moze wybuchnac. Mozna oczywiscie robic tez taka mase samemu z przepisu, czyli gotowac ciagle mieszajac mleko plus cukier…. i inne skladniki.

dodany przez Lusia @ 10 stycznia 2013 o 05:56. #

Raczej nie radzę gotować mleka w puszcze przez 2-3 godziny. Taki kajmak to trucizna o wysokiej zawartości metali ciężkich. Lepiej zrobić go samemu. Nie jest to takie trudne i czasochłonne jak się wydaje.

dodany przez Zielona @ 10 stycznia 2013 o 20:36. #

Dzieki za info! :)

dodany przez Ala @ 11 stycznia 2013 o 10:03. Odpowiedz #

Świetny przepis, szybko, efektownie i kalorycznie ;-))
Ale co tam!
Ja polecam połączenie herbatników (lub sucharów) z nutellą (zamiast masła )
Taki spód można wykorzystać również pod sernik na zimno. Bardzo fajnie smakuje. Nazywam taki spód „żużel” :-)

Pozdrawiam Was i dziękuję za blog pełen inspiracji!

dodany przez Ania @ 9 stycznia 2013 o 12:27. Odpowiedz #

Na żużel wiśnie mrożone, serek mascarpone i bita śmietana, posypać gorzką czekoladą.

dodany przez drogeria wizaz24.pl @ 9 stycznia 2013 o 21:25. Odpowiedz #

Robiłam to ostatnio PYCHOTA, tylko przepis miałam z whiteplate.com…
osobiście zamieniłam mase gotową krówkową na gotowane mleko skondensowane, :)
idealna tarta na leniwe poranki , prawda?
pozdrawiam gorąco!

dodany przez Paulina @ 9 stycznia 2013 o 12:27. Odpowiedz #

zrobię dzisiaj!:)

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 12:28. Odpowiedz #

tzw. banoffee :)

dodany przez www.ilovebake.pl @ 9 stycznia 2013 o 12:32. Odpowiedz #

Zosiu a czym mozna zastapic mase kajmakowa?Tarta wyglada na apetyczna a u mnie ta masa jest raczej nie dostepna:(

dodany przez gabich @ 9 stycznia 2013 o 12:34. Odpowiedz #

Kup mleko skondensowane i gotuj ok. 1h. Ta gotowa masa – Bakalland – której użyła Zosia ma sporo gródek (co nawet widać na zdjęciach), osobiście jej nie lubię. Polecam masę kajmakową z firmy Gostyń, dużo lepsza bo bez tych chrupiących w zębach gródek ;) Ale ugotowane mleko skondensowane też sprawdza się bardzo dobrze. A tartę na pewno wypróbuję! :)

dodany przez Aga @ 9 stycznia 2013 o 13:06. Odpowiedz #

Aga – z tego co widzę, to nie jest masa Bakalland,tylko Bakalino – taka tańsza dostępna w biedronce. ostatnio kupiłam masę z bakalandu z takim zielonym paskiem i nową recepturą i nie było tam ŻADNEJ grudki, a i smak o niebo lepszy! Także jak najbardziej polecam bakaland

dodany przez Ewelina @ 11 stycznia 2013 o 21:13. Odpowiedz #

A może masz dostępne mleko skondensowane w puszcze? jak tak to z tego można zrobić. 2-3h w garnku na ogniu i wyjdzie fajna masa krówkowa :)

dodany przez Ania @ 9 stycznia 2013 o 13:45. Odpowiedz #

dzieki dziewczyny na szczescie mleko skondensowane mam:)

dodany przez gabich @ 9 stycznia 2013 o 23:55. Odpowiedz #

Ale musi być SŁODZONE.

Kiedyś kupiłam przez przypadek mleko niesłodzone, gotowałam przez 3 godz. i jakież było moje zdziwienie, gdy po upływie tego czasu, mleko było w stanie nienaruszonym;D

dodany przez Ina @ 10 stycznia 2013 o 00:13. Odpowiedz #

Mmmmm! Pycha:)

dodany przez Talka @ 9 stycznia 2013 o 12:37. Odpowiedz #

oj ta tarta musi być naprawdę bardzo słodka, tyle masy kajmakowej;/ nie dziwię się, że już zniknęła:)

Pozdrawiam Was dziewczyny!

http://delfinasshopping.blogspot.com/

dodany przez Delfina @ 9 stycznia 2013 o 12:37. Odpowiedz #

Dziewczyny nie jedzcie proszę takich rzeczych!!!! Będziecie się turlać a nie chodzić z gracją ! :)))) Wiem, że jest zima i „turlające bałwanki” Wam w głowie ale litości, po zimie zawsze przychodzi wiosna i lato ! :))))) Pobiegać lepiej !

dodany przez Szymek @ 9 stycznia 2013 o 12:38. Odpowiedz #

Phi, ja tam mogę… a turlanie mi na pewno nie grozi ;p

dodany przez Aga @ 9 stycznia 2013 o 15:40. Odpowiedz #

„Będziecie się turlać a nie chodzić z gracją ! :))))” heheh :))

dodany przez biała torebka-mufka FUTERKO, NA PRZEKÓR ZIMOWYM SZAROŚCIOM @ 9 stycznia 2013 o 20:11. Odpowiedz #

hehehe :) no dziewczyny miejcie się na baczności ;) Pozdrawiam MOJE DWIE FANKI! :D :D

dodany przez Szymek @ 9 stycznia 2013 o 22:40. Odpowiedz #

Jednak banoffee :) muszę w końcu zrobić!

dodany przez anka_kkk @ 9 stycznia 2013 o 12:40. Odpowiedz #

pycha! :) chyba przygotuję sobie takie! :) dzięki za przepis, Zosiu!

dodany przez :)) @ 9 stycznia 2013 o 12:42. Odpowiedz #

To jest najzwyklejsze „banoffee pie”… Spodu wcale nie trzeba chłodzić w lodówce, wystarczy wstawić do lodówki na chwile podczas wykonywania reszty przepisu, albo wstawić do piekarnika na 10min. 180 stC i wystudzić. Masy nie trzeba wcale podgrzewać, da się ją rozprowadzić jak jest w temp. pokojowej. Śmietany lepiej nie słodzić bo i tak masa krówkowa jest MEEEEGA słodka! Na wierzch posypać czekoladą startą lub kakao. Najlepiej na noc do lodówki :)

dodany przez Ania @ 9 stycznia 2013 o 12:47. Odpowiedz #

Lubię takie ciasta, na pewno wypróbuję :) Mam tylko zawsze problem z kajmakiem z puszki – niby jest ok, ale chyba wolałabym dulce de lece samodzielnie przygotowane w domu. Masz może jakiś dobry przepis?

dodany przez Cooking Cure @ 9 stycznia 2013 o 12:49. Odpowiedz #

toz to przeciez Banoffee pie ;/

dodany przez Mildred @ 9 stycznia 2013 o 12:54. Odpowiedz #

szkoda, że staram się odchudzać :( ciasto bardzo ciekawe :)

dodany przez Natalia @ 9 stycznia 2013 o 12:55. Odpowiedz #

Odchudzanie odchudzaniem, nie trzeba przecież od razu zjeść całej :) Mozna zjeśc kawałek, a resztę dać domownikom/współpraconikom etc. Same plusy sytuacji ;)

http://www.catherinetheowner.pl
Business Lifestyle Blog

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 21:13. Odpowiedz #

Jak to spód chlodzimy w folii nie rozumiem po co to ? ciasto z masłem owinąć folią i schłodzić w lodówce?

dodany przez Karina @ 9 stycznia 2013 o 12:56. Odpowiedz #

Formę z ciastem owijamy w folię (zabezpiecza przed dostaniem się niepotrzenych zapachów) i umieszczamy w lodówce.

 

Pozdrawiam,

Zosia

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 12:59. Odpowiedz #

Uwielbiam banany,wiec na pewno wykorzystam ten przepis:) Zapraszam do mnie :

http://ciszaczasija.blogspot.com/

Ciekawe propozycje książkowe:)

dodany przez Sosenka @ 9 stycznia 2013 o 12:57. Odpowiedz #

uwielbiam takie przysmaki :)

http://anna-and-klaudia.blogspot.com/

dodany przez http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ @ 9 stycznia 2013 o 13:07. Odpowiedz #

Pyszności!

dodany przez whoneedschanel @ 9 stycznia 2013 o 13:09. Odpowiedz #

robiłam ostatnio! jest pycha tylko bardzo słodkie ;)
w przepisie który znalazłam śmietanę miesza się z serkiem mascarpone, masa jest w tedy jakby nieco ciężka, ale przyjemna, na wierzch posypane kakao, mniam!

dodany przez Justyna @ 9 stycznia 2013 o 13:10. Odpowiedz #

Mój absolutny numer 1 wśród ciast ;D om nom nom nom !

dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=73668 @ 9 stycznia 2013 o 13:11. Odpowiedz #

Zosiu,
kiedy Twoją książkę będzie można kupić?

dodany przez Ania @ 9 stycznia 2013 o 13:16. Odpowiedz #

pyszne, ale troszeczke kalorycznee:)

http://kayyyma.blogspot.com/

dodany przez Kayma @ 9 stycznia 2013 o 13:24. Odpowiedz #

No to już wiem jakie ciasto zrobię na weekend:D
Dzięki za przepis Zosiu!

Pozdrawiam,
Daga

dodany przez Daga @ 9 stycznia 2013 o 13:29. Odpowiedz #

Brzmi idealnie. Ja robie muffinki bananowe wiec mysle ze tarta rowniez bedzie mi smakowała. Ciepłe banany przepieknie pachna w całym mieszkaniu:) Ostatnio yankee candle wydało serię z zapachem bananowym !
Pozdrawiamy

http://bestdressedpoland.blogspot.com/

dodany przez Best Dressed Poland @ 9 stycznia 2013 o 13:33. Odpowiedz #

toż to klasyczne banofee pie…tylko ciut sztuczne, ale na pewno pyszne!

dodany przez ka @ 9 stycznia 2013 o 13:37. Odpowiedz #

Zaczynam powątpiewać w sens mojej diety przez takie przepisy…jeszcze się trzymam i wierzę, że się uda ale te pyszności tak kuszą…

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 13:42. Odpowiedz #

chyba zaraz sama ruszę do kuchni i przyrządzę taką tartę, bo z każdym zdjęciem ślinka coraz bardziej mi ciekła ;) wygląda bardzo apetycznie, na pewno przepis wykorzystam :)

http://joanna-balcerzak.blogspot.com

dodany przez Joa @ 9 stycznia 2013 o 13:42. Odpowiedz #

Jezu kosmos musi być pyszne

dodany przez Gośka @ 9 stycznia 2013 o 13:58. Odpowiedz #

Krówkowa masa plus banany = pycha :P

dodany przez Asia @ 9 stycznia 2013 o 14:13. Odpowiedz #

Hej Kasiu! Super tarta ale ile ona ma kalorii!!! :) ale do kawki mniam!
Pozdrawiam

dodany przez Agnes @ 9 stycznia 2013 o 14:30. Odpowiedz #

ależ to musi smakować… mmm…

dodany przez :) @ 9 stycznia 2013 o 14:39. Odpowiedz #

Wygląda pysznie ;)

dodany przez Evelin @ 9 stycznia 2013 o 14:39. Odpowiedz #

Wygląda obłędnie!
Szkoda, że modelkom takich piec raczej nie wolno… ;-)

dodany przez Cote @ 9 stycznia 2013 o 14:50. Odpowiedz #

Ten przepis mi sie podoba, musze sama sprobowac :)

dodany przez Diana @ 9 stycznia 2013 o 14:58. Odpowiedz #

Wygląda cudnie! Muszę zabrać się za tarty.

dodany przez www.fashionable.com.pl @ 9 stycznia 2013 o 15:12. Odpowiedz #

Mam pytanie bardziej techniczne do tarty, czy spód z takich ciasteczek w foremce do tarty nie będzie się rozsypywał przy wyjmowaniu ?

dodany przez Aśka @ 9 stycznia 2013 o 15:44. Odpowiedz #

Pyszności!:)

dodany przez Monika @ 9 stycznia 2013 o 15:45. Odpowiedz #

po prostu banoffee pie, najlepsze robią na wyspach

dodany przez marta @ 9 stycznia 2013 o 16:18. Odpowiedz #

oj to prawda i jeszcze takie deserki truskawkowe też na spodzie ciasteczkowym:)))0

dodany przez stk14 @ 10 stycznia 2013 o 14:00. Odpowiedz #

Genialna!! <3 Hmmmm kiedyś na pewno skusze się na tą bombe kaloryczną! :D I'm lovin it! :D

dodany przez Iza @ 9 stycznia 2013 o 16:27. Odpowiedz #

Zosiu! Kupne masy kajmakowe nie ważne jakiej firmy, są po prostu słabe jakościowo. Zamiast tego mam stary i sprawdzony sposób – kup mleko skondensowane i przez 2h je gotuj w garnku (puszki). Masa jest cudownie pyszna :)

dodany przez kasia @ 9 stycznia 2013 o 16:32. Odpowiedz #

Wiem o tym doskonalne :-) Ale  to propozycja ekspresowa :)

 

Z serdecznymi pozdrowieniami :)

Zosia

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 16:33. Odpowiedz #

Witaj Zosiu :)
Chciałam zapytać, czy ta tarta nie wychodzi bardzo słodka? Herbatniki, masa kajmakowa i banany są słodkie, do tego bita śmietana, czy to wszystko nie wychodzi zbyt słodkie?
Napisz też proszę, jakiej firmy herbatników użyłaś.
Chciałabym dodać, że uwielbiam Twoje przepisy i jestem pewna, że nieraz jeszcze będą inspiracją w mojej kuchni :)
Pozdrawiam serdecznie :)

dodany przez Anna @ 9 stycznia 2013 o 16:33. Odpowiedz #

zamiast masy kajmkowej – nutella i to wymieszana od razu z kruszonymi herbatnikami… uhmm <3 pozdrawiam :)

dodany przez natalia @ 9 stycznia 2013 o 16:38. Odpowiedz #

wygląda naprawdę przepysznie! miaaaaam:)

dodany przez www.dresscodecity.pl @ 9 stycznia 2013 o 16:54. Odpowiedz #

prawdziwa uczta dla podniebienia!

http://allegro.pl/chusta-hm-divided-z-fredzlami-i2935846507.html

dodany przez ola @ 9 stycznia 2013 o 17:04. Odpowiedz #

haha ostatnio cały czas napotykam gdzieś na to ciasto :D co za zbieg okoliczności :) ale jest PYCHA

dodany przez Julka @ 9 stycznia 2013 o 17:18. Odpowiedz #

smacznie!!! ; ]]
new post

http://WWW.LIVE-STYLE20.BLOGSPOT.COM

dodany przez milka @ 9 stycznia 2013 o 17:31. Odpowiedz #

Na sam widok, ślinka mi cieknie :) Prosty i dobry przepis :)

dodany przez Monia @ 9 stycznia 2013 o 17:35. Odpowiedz #

Zosiu !
To wygląda tak ślicznie ! :) Kasia miała rację ! :)
Może masz jakiś ciekawy pomysł na deser dla będących na diecie ? :) Często nachodzi ochota na coś słodkiego, ale… jakieś sztuczki ? :)

Ciepło pozdrawiam

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 17:40. Odpowiedz #

mmmm banany uwielbiam, mimo iż są dość tuczące :D a tak w ogóle od pewnego czasu kusi mnie, żeby coś dobrego upiec, tylko jakoś nie mam na razie kiedy…cóż, ferie się zbliżają, może w końcu mi się uda ;) fajny przepis, na pewno pyszna tarta mniam

dodany przez paulina @ 9 stycznia 2013 o 17:40. Odpowiedz #

w tym przepisie to banany sa akurat najmniej kaloryczne… :)

dodany przez koko @ 10 stycznia 2013 o 12:37. Odpowiedz #

czy to prawda, że KAsia się zaręczyła??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

jeśli tak, to gratuluję z całego serducha!

dodany przez magdalenka @ 9 stycznia 2013 o 17:40. Odpowiedz #

O jaa :) Ale pyszności! Zrobiłaś mi ogromnego smaka!

http://doska-ambiwalencja.blogspot.com/

dodany przez Doska Ambiwalencja @ 9 stycznia 2013 o 17:42. Odpowiedz #

O Boziu ! zrobie sobie takie w weekend ! a wtedy umrę … i chyba będę w niebie :D Cudowne :D uwielbiam banany :)
btw. dobrze , że potrzeba do tego cukru wanilinowego … u mnie na blogu możecie się dowiedzieć czym różni się cukier WANILIOWY od WANILINOWEGO, zapraszam !:)

dodany przez Kleo @ 9 stycznia 2013 o 17:43. Odpowiedz #

a jak zrobić masę kajmakową??

dodany przez Justyna @ 9 stycznia 2013 o 18:30. Odpowiedz #

Przepis jest genialny!

dodany przez niesia @ 9 stycznia 2013 o 18:31. Odpowiedz #

nawet nie wiesz Zosiu jak mnie ucieszył ten przepis :) nie mam piekarnika w mieszkaniu, a tu nie jest on potrzebny, sobotę rezerwuję pod ten smakołyk :)

pozdrawiam

dodany przez apetyczneW @ 9 stycznia 2013 o 18:49. Odpowiedz #

Pychotka!

dodany przez natashke @ 9 stycznia 2013 o 19:19. Odpowiedz #

No nie! A ja nie jem słodyczy od nowego roku. Teraz lecę zjeść samego banana, żeby zaspokoić smak na ciasto tu przedstawione :)

dodany przez elfsstilettos @ 9 stycznia 2013 o 19:20. Odpowiedz #

Gratuluje zareczyn :) Nie musisz dodawać komentarza:)

dodany przez Ania @ 9 stycznia 2013 o 19:34. Odpowiedz #

ciasto wygląda smakowicie, palce lizać. Podoba mi się kuchenna ścierka w te cyrkowe, balonowe pudle:)

http://allegro.pl/wielokolorowa-duza-chusta-z-fredzlami-new-yorker-i2936032313.html

dodany przez ania @ 9 stycznia 2013 o 19:40. Odpowiedz #

Wyglada na przepyszne ciasto i taki prosty przepis. Chyba skusze sie:-)

dodany przez Izabell @ 9 stycznia 2013 o 19:45. Odpowiedz #

wygląd to zawsze przynajnajmniej połowa sukcesu, bo sprzeda się na początek a wtedy to dobra reklama. Na pewno jest przepyszne bo uwielbiam wszystkie składniki a banany jem codziennie.

dodany przez Martyna @ 9 stycznia 2013 o 19:49. Odpowiedz #

MNIAM!!!

ART-PAOLA.BLOGSPOT.COM

dodany przez paola @ 9 stycznia 2013 o 19:57. Odpowiedz #

Mniami :)

dodany przez http://fashioncookingbeauty.blogspot.com/ @ 9 stycznia 2013 o 20:22. Odpowiedz #

Pychota!
Obserwuję Twojego bloga już od jakiegoś czasu i nie ukrywam, że Twoje stylizacje bardzo mnie inspirują. Postanowiłam założyć bloga z koleżanką i serdecznie zapraszam do odwiedzenia i skomentowania (np. na m-aila) pozdrawiam

madamevillemo.blogspot.com

dodany przez madamevillemo @ 9 stycznia 2013 o 20:23. Odpowiedz #

I don´t know if the cake is really as delicate as your pictures because your pictures are fascinating clear and pretty.

For me it was already an absolutely enjoyment to look at your pictures.

Thank you for this.

xxx
Rena

http://dressedwithsoul.blogspot.de/

dodany przez Rena @ 9 stycznia 2013 o 20:26. Odpowiedz #

pyszności! w weekend działam;)

dodany przez http://nataliesstyle.blogspot.com/ @ 9 stycznia 2013 o 20:39. Odpowiedz #

sama bym zjadła całą! wygląda bardzo smakowicie! :-)

dodany przez Kamila @ 9 stycznia 2013 o 20:48. Odpowiedz #

Dziewczyny doradzcie, czy to ciasto można przyrządzić jedynie w takiej formie do tarty? Bo aktualnie nie posiadam takiej:(

dodany przez Anonim @ 9 stycznia 2013 o 21:11. Odpowiedz #

oczywscie, ze tak. mozesz np. uzyc zwyklej tortownicy. spod ciasta nawet oryginalnie nie nazywa sie tarta.

dodany przez izia @ 9 stycznia 2013 o 22:27. Odpowiedz #

Ja nigdy nie gotowałam kremówki, strata czasu ; )

dodany przez Bubu @ 9 stycznia 2013 o 21:23. Odpowiedz #

Jakiej firmy herbatniki będą dobre do tej tarty?

dodany przez ola @ 9 stycznia 2013 o 21:28. Odpowiedz #

Znowu tarta:/

dodany przez asia @ 9 stycznia 2013 o 21:33. Odpowiedz #

Wygląda pysznie, ale to musi być tak potwornie kaloryczne że aż strach….

dodany przez Isztar @ 9 stycznia 2013 o 21:53. Odpowiedz #

Zosiu, a ja mam pytanie odnośnie łopatki i szpatułki – są absolutnie w moim guście! Podzielisz się może gdzie je zakupiłaś?

dodany przez ajrin @ 9 stycznia 2013 o 21:59. Odpowiedz #

W cukierni Deker podają coś podobnego i nigdy nie potrafie przejsc kolo tego obojetnie! Bardzo sie ciesze, ze dodalas taki przepis, zrobie napewno jak najszybciej! :)

dodany przez Paulina @ 9 stycznia 2013 o 22:10. Odpowiedz #

Pyyyyyyyychaaaaaa :)

dodany przez www.shadowofstyle.com @ 9 stycznia 2013 o 22:54. Odpowiedz #

A czy jest jakiś przepis na podobne ciasto ale z użyciem innych owoców? Nie jadam bananów bo mam alergię ale z innymi owocami chętnie bym spróbowała.

dodany przez Ala @ 9 stycznia 2013 o 23:12. Odpowiedz #

Moze uzyj tego samego przepisu z innymi owocami…??

dodany przez koko @ 10 stycznia 2013 o 12:35. Odpowiedz #

a mniamu! chyba sama to zrobie!

dodany przez ewa @ 9 stycznia 2013 o 23:33. Odpowiedz #

Wygląda pysznie i łatwe do zrobienia :)

dodany przez Kasia @ 9 stycznia 2013 o 23:43. Odpowiedz #

Mmm… Pyszności :) Zapisuję i przy następnej okazji wypróbuję!

Pozdrawiam

dodany przez EmiFashion @ 9 stycznia 2013 o 23:52. Odpowiedz #

jadłabym <3

dodany przez immortal @ 10 stycznia 2013 o 00:42. Odpowiedz #

Tylko nie dawaj nawet spróbować tego Kasi, za ciężko pracuje na swoją figurę
http://milexblog.blogspot.co.uk

dodany przez milex @ 10 stycznia 2013 o 02:43. Odpowiedz #

takie słodkie, że trzeba popijać sokiem grejfrutowym….

dodany przez Kasia @ 10 stycznia 2013 o 07:54. Odpowiedz #

ach tarta niebo i ziemia .. maż będzie zachwycony jak mu taka upichcę …
pani Kasiu jeśli to prawda to gratuluje z całego serduszka zaręczyn …
pozdrawiam ciepluteńko

dodany przez paulina @ 10 stycznia 2013 o 08:58. Odpowiedz #

A gdzie można kupić taki ręczniczek w pudelki?

dodany przez Olga @ 10 stycznia 2013 o 11:46. Odpowiedz #

koniecznie muszę wypróbować;)

pysznie wygląda:)

pozdrawiam:)

dodany przez vixen1990.blogspot.com @ 10 stycznia 2013 o 12:02. Odpowiedz #

W Anglii to ciasto nosi nazwę Banoffie Pie – do bitej śmietany oprócz cukru pudru dodają troszkę soli, żeby nadać „głębi” oraz posypują wiórkami czekoladowymi :)

dodany przez Mała @ 10 stycznia 2013 o 14:48. Odpowiedz #

Zosiu, mam pytanie – nie rozumiem czegoś…napisałaś w przepisie,że masę zrobioną z herbatników i masła wykładamy na formie do tarty, a za chwilę, że kruchy spód owijamy w folię i schładzamy w lodówce…o co chodzi?Pozdrawiam i proszę o odpowiedź, bo w sobotę moje urodzinki i chcę to cudo zrobić:))

dodany przez Ania @ 10 stycznia 2013 o 14:51. Odpowiedz #

całą formę z tą wyłożoną masą herbatnikową owiń folią spożywczą żeby nie przeszła w lodówce nie potrzebnymi zapachami.

dodany przez Beata @ 11 stycznia 2013 o 10:24. Odpowiedz #

Zrobiłam. Właśnie schładzam ją w lodówce. Najpierw jedno czekanie, aż „spód” stwardnieje. Teraz kolejne. Uff! Już bym zjadła. Pochwale się jak już zjem.

dodany przez Diana @ 10 stycznia 2013 o 16:12. Odpowiedz #

ale skoro przepis jest ekspresowy, to czemu chłodzimy spód aż 4-5h? :)

dodany przez kasia @ 10 stycznia 2013 o 17:49. Odpowiedz #

to zadna tarta, tylko banofee pie!!!

dodany przez mmmmmm @ 10 stycznia 2013 o 20:08. Odpowiedz #

CZY TO JEST BARDZO SŁODKIE ?

dodany przez Martyna @ 10 stycznia 2013 o 22:01. Odpowiedz #

Mmm… wygląda bardzo apetycznie :D

dodany przez Bleksi @ 11 stycznia 2013 o 14:13. Odpowiedz #

Ja zrobilam, ale niestety herbatniki sie tak krusza iz nie da się pokroić, ale mimo wszystko jwst pycha :)

dodany przez anet @ 11 stycznia 2013 o 15:38. Odpowiedz #

Zrobiłam tą tartę, ale masa nie rozpłynęła się tak na gładko jak na zdjęciach. przy wyjmowaniu ciasta z formy cale się rozpadło :(
Zosiu, jak ty to zrobiłaś, że wszystko ci się tak połączyło, że przy wyjmowaniu się nie rozpadło??
Pozdrawiam :)

Ps. Może masz jakieś przepisy na dietetyczne ciasta, ciasteczka, potrawy?? :)

dodany przez justyna @ 11 stycznia 2013 o 18:14. Odpowiedz #

Ja nie podgrzewałam masy, robiłam w tortownicy i wszystko po zdjęciu kołnierza zostało na miejscu. Może to kwestia źle ubitej śmietany?

dodany przez Ania @ 13 stycznia 2013 o 23:53. Odpowiedz #

to jest banoffee pie, mniam

dodany przez Doda @ 11 stycznia 2013 o 21:03. Odpowiedz #

wow- szczena mi opadła ;D Wyglada smakowicie i apatecznie. Chrupał bym cały czas.

dodany przez Krzysiu @ 12 stycznia 2013 o 16:20. Odpowiedz #

Właśnie robię. Zapowiada się obiecująco, nie mogę się doczekać finału :). Będzie jak znalazł jako poczęstunek dla gości na jutro. Dziękuję za kolejny łatwy i efektowny przepis :). Pozdrawiam.

dodany przez :) @ 12 stycznia 2013 o 18:02. Odpowiedz #

Beatko,
dziękuję za pomoc:))Czemu Zosia nie odpowiada na pytania?

dodany przez Ania @ 13 stycznia 2013 o 12:56. Odpowiedz #

Niestety ciasto się rozpada przy nałożeniu na talerz:(
Nazwałabym to krówkowo-bananową paćką, ale jest pyszne:)
Pozdrawiam.

dodany przez Diana @ 13 stycznia 2013 o 16:31. Odpowiedz #

Z dodatkiem kajmaku na pewno jest bardzo słodkie, ale wygląda pysznie ! Na pewno z domowym robieniem spodu smakuje jeszcze lepiej ;-)

dodany przez Olfaktoria @ 13 stycznia 2013 o 16:38. Odpowiedz #

Też taką często robię pychota :)

dodany przez Ilona @ 13 stycznia 2013 o 19:01. Odpowiedz #

Jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych angielskich deserów.. Pyszne ;)

dodany przez Iwona @ 13 stycznia 2013 o 21:01. Odpowiedz #

Zrobiłam! Przepyszna rzecz. Moje uwagi: spód będzie się łatwiej jadło, jak będzie cieńszy – mniej ciasteczek (mi wyszedł strasznie twardy, użyłam pełnoziarnistych bonitek z biedronki i musiałam dać więcej masełka, bo ciągle wydawał mi się zbyt rozpadający), masa kajmakowa w dużo mniejszej ilości, bo zdominowała cały deserek, a powinna być tylko lekkim dosładzaczem. Poza tym rewelacyjny sposób na proste, pyszne i efektowne umilenie popołudnia :) Pierwszy raz robiłam bitą śmietanę i jestem dumna, że się nie zważyła i jest milion razy lepsza od gotowych produktów.

dodany przez Ania @ 13 stycznia 2013 o 23:51. Odpowiedz #

Też zrobiłam. Smakuje pycha, ale trochę mi się ten spód sypie :(. Następnym razem, zamiast spodu z herbatników, zrobię kruche ciasto.

dodany przez :/ @ 14 stycznia 2013 o 01:09. Odpowiedz #

Mmmmm… Z pewnościa jest pyszne! Zjadłabym całe- a mam w plana schudnąc 5 kg do lata:P
Zapraszam na mój blog na BLOXie i pozdrawiam zakręcone dziewczyny!

dodany przez Anonim @ 14 stycznia 2013 o 17:35. Odpowiedz #

Zrobiliśmy wczoraj z moim chłopakiem. Pyszne, świetnie się przegryza banan z pozostałymi składnikami i szybkie do zrobienia :)

dodany przez Gosia @ 14 stycznia 2013 o 22:06. Odpowiedz #

ale jak masło roztopione ?

dodany przez ala :) @ 19 stycznia 2013 o 14:18. Odpowiedz #

Czy macie pomysł jakie jeszcze można użyć owoce?Co powiecie o ananasach?Nie byłaby wtedy taka słodka:)

dodany przez Ania @ 15 stycznia 2013 o 10:56. Odpowiedz #

Banan dobrze się komponuje, ale faktycznie wychodzi dosyć słodkie. Ananas mi zupełnie nie pasuje. Może maliny? Ale pasowałoby świeże, bo ciasta się nie piecze, więc mrożone nie bardzo :/

dodany przez :) @ 16 stycznia 2013 o 00:48. Odpowiedz #

Maliny?Super pomysł,ale faktycznie najlepiej świeże,więc na nie musimy poczekać:)

dodany przez Ania @ 16 stycznia 2013 o 11:28. Odpowiedz #

Pycha! Dodaję stronę z przepisem do zakładek :)

dodany przez http://szczyptapieprzu.blogspot.com/ @ 16 stycznia 2013 o 21:00. Odpowiedz #

wszystko ładnie pięknie i smacznie, ale niestety spód się rozlatuje…podzielam wypowiedzi innych.

dodany przez nusia @ 18 stycznia 2013 o 22:06. Odpowiedz #

dokładnie z tym spodem z ciastek to jest masakra jakaś .

dodany przez Julka @ 20 stycznia 2013 o 18:57. Odpowiedz #

Mam ten sam problem, bez sensu ten spód!

dodany przez Agnieszka @ 13 lutego 2013 o 11:08. Odpowiedz #

a czy to masło do herbatników mam dodać w kawałkach czy rozpuścić ?

dodany przez ala :) @ 19 stycznia 2013 o 14:17. Odpowiedz #

jak długo i w jakiej temperaturze piec spód? z termoobiegiem?

dodany przez melo @ 20 stycznia 2013 o 21:18. Odpowiedz #

aaa nie doczytałam… się nie piecze.. wiem ;)

dodany przez melo @ 20 stycznia 2013 o 21:23. Odpowiedz #

Ja nie czytając przepisu (o ho ho – bo i po co) zrobiłam po swojemu: kruche ciasto, kajmak z bananami i na wierzch nie śmietana a ubite białka – na bezę. Zapieczone. Strasznie słodkie wyszło, dlatego następnym razem czytam i trzymam się przepisu Zosi ;)

dodany przez magda @ 22 stycznia 2013 o 23:49. Odpowiedz #

Próbowałam robić . Pyszna ! *:

dodany przez Iga @ 27 stycznia 2013 o 17:32. Odpowiedz #

Witam,

Mam pytanie dotyczące kurtki puchowej zara. Czy ona jest z tego sezonu??
Pozdrawiam

dodany przez Ewelina @ 29 stycznia 2013 o 12:41. Odpowiedz #

Zrobiłam – była super : )

dodany przez Cooking Cure @ 11 lutego 2013 o 15:29. Odpowiedz #

Bardzo spodobał mi się ten przepis i postanowiłam zrobić tą tartę. Pomyślałam, że jest tak prosty, że musi się udać.
Niestety tak jak w przepisie użyłam herbatników pełnoziarnistych i je zmiksowałam, i połączyłam z miękkim masłem. Po całej nocy w lodówce nie jestem w stanie wyjąć nawet jednego kawałka z foremki. Spód się rozpada, kruszy…
Totalna katastrofa!

Dlaczego wyszło źle?

dodany przez Agnieszka @ 13 lutego 2013 o 11:07. Odpowiedz #

Czy można zrobić to ciasto w tortownicy, czy koniecznie potrzebna będzie forma do tarty? Mam straszną ochotę na tego słodycza,lecz niestety nie posiadam formy ; <

dodany przez Hania @ 20 lutego 2013 o 17:31. Odpowiedz #

Wygląda pysznie:) Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam banany:) pozdrawiam:)

dodany przez Magda @ 9 kwietnia 2013 o 12:56. Odpowiedz #

[...] bardziej kaloryczne rzeczy tez były:)Tu robiłam tarta bananową z Makecookingeasier i naprawdę jest [...]

dodany przez Kwiecień z Lovingit;) | Lovingit @ 5 maja 2013 o 10:42. Odpowiedz #

Kajmak i banany zapowiadają się na wyśmienite połączenie. Proponuje spróbować też tartaletek z kremem bananowym na bazie mascarpone i borówkami amerykańskimi. http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2013/10/09/tartaletki-mascarpone-borowki-banany/

dodany przez Człowiek z łyżką @ 9 października 2013 o 15:52. Odpowiedz #

Komentarze

(nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.