Knedle!

by Zosia on Sierpień 8, 2011

Skład:

700 g ziemniaków

250 g mąki tortowej

2 jajka

ok. 500 g dojrzałych śliwek węgierek

szczypta soli

2-3 łyżeczki cynamonu

 100 g cukru 

3-4 pierniczki alpejskie

śmietana do podania (opcjonalnie)

 

A oto jak to zrobić:

1.Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek. Dodajemy jajka, mąkę szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na części, formujemy dość grube placki. Dodajemy szczyptę cynamonu, łyżeczkę cukru a następnie zawijamy śliwkę (patrz poniżej).

2. Gotowe knedle, wkładamy do wrzącej osolonej wody i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłynął na wierzch, robimy próbę, czy wewnątrz ciasto jest ugotowane, a śliwka dostatecznie zmiękła. Po ugotowaniu, knedle odcedzamy i posypujemy okruszkami piernika (starty na tarce). Możemy dodać śmietanę lub jogurt/ serek danio etc.

Komentarz: W ten sposób możemy przyrządzać knedle z truskawek, jabłek a nawet rabarbaru. Podobno knedle, najlepiej jest przygotowywać z dojrzałych ziemniaków (nie młodych).

Ugotowane ziemniaki najlepiej przepuśćmy przez maszynkę, lub za pomocą tłuczka, tak by nie było grudek.

Dodajemy jajka, mąkę szczyptę soli i zagniatamy ciasto.

Usuwamy pestki ze śliwek.

 Ciasto dzielimy na części, formujemy dość grube placki. Dodajemy szczyptę cynamonu, łyżeczkę cukru a następnie zawijamy śliwkę.

Gotowe knedle, wkładamy do wrzącej osolonej wody i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłynął na wierzch, robimy próbę, czy wewnątrz ciasto jest ugotowane, a śliwka dostatecznie zmiękła.

Dla wzbogacenia smaku, możemy posypać knedle startym piernikiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

120 comments

Nigdy nie przepadałam za knedlami, ale Twoje wyglądają naprawdę apetycznie! :)

http://itsjul.blogspot.com/

dodany przez http://itsjul.blogspot.com @ 8 sierpnia 2011 o 09:03. Odpowiedz #

Popieram, zabieram się z robienie :)

dodany przez Art & Olga @ 8 sierpnia 2011 o 16:16. Odpowiedz #

Też nie lubię knedli, ale dopiero teraz wiem, jak się je robi :) Myślałam, że to takie trudne ;)

dodany przez Anonim @ 10 sierpnia 2011 o 07:13. Odpowiedz #

Nigdy nie przepadałam za knedlami, ale Twoje wyglądają naprawdę apetycznie! :)

itsjul.blogspot.com

dodany przez itsjul.blogspot.com @ 8 sierpnia 2011 o 09:03. Odpowiedz #

tego typu wyroby są dla mnie zbyt skomplikowane :)

dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 8 sierpnia 2011 o 09:04. Odpowiedz #

Super! ale dla mnie a) za duzo pracy (nie, nie jestem leniwa,ale nie mam czasu) plus to weglowodany ktorym mowimy nie:)

Pozdraiwam

dodany przez Gosia @ 8 sierpnia 2011 o 09:07. Odpowiedz #

Knedle są jednym ze stałych dań na naszym stole. Podoba mi się pomysł ze starym piernikiem, muszę wypróbować. Pozdrawiam.
PS. Zdjęcia, jak zawsze, piękne.

dodany przez Dagmara @ 8 sierpnia 2011 o 09:08. Odpowiedz #

Startym, nie „starym”. Boże, co za ludzie.

dodany przez woah @ 8 sierpnia 2011 o 10:06. Odpowiedz #

Bożę co za ludzie. Literówki nigdy nie zrobiłaś? Co za złośliwość:)

dodany przez Gocha @ 8 sierpnia 2011 o 10:21. Odpowiedz #

Nie „Bożę”, tylko „Boże”.

dodany przez woah @ 8 sierpnia 2011 o 11:25. Odpowiedz #

Chyba naprawdę Ci się nudzi… ;)

dodany przez Messrox @ 8 sierpnia 2011 o 13:02. #

Oczywiście, to błąd. Gratuluję bycia doskonałą- mnie zdarzają się wpadki.

dodany przez Dagmara @ 8 sierpnia 2011 o 13:07. Odpowiedz #

A ja mam pytanie innego rodzaju – gdzie kupiłaś te okulary? Bo są obłędne!

dodany przez Kama @ 8 sierpnia 2011 o 09:10. Odpowiedz #

moja babcia robi często knedle! są wyborne!

kurcze trafiacie z tymi przepisami totalnie w moje podniebienie, z outfitami idealnie w mój gust.

bardzo dobrze, że macie tego bloga, nie przestawajcie :))

dodany przez http://www.annabartosik.blogspot.com @ 8 sierpnia 2011 o 09:11. Odpowiedz #

Wyglądają apetycznie!

dodany przez Messrox @ 8 sierpnia 2011 o 09:11. Odpowiedz #

Knedle na słodko? :) A to niespodzianka… :)

dodany przez LipGlossInRed @ 8 sierpnia 2011 o 09:13. Odpowiedz #

nie znalas knedli na slodko?? ja wrecz znam raczej w wersji na slodko niz innej :)

dodany przez xxx oryg. @ 8 sierpnia 2011 o 12:35. Odpowiedz #

wyglądają świetnie! i śliwki, śliwki! :)

jedna uwaga – Zosiu zwracaj uwagę na przecinki :) trochę za dużo ich używacie z Kasią ;)

dodany przez asia @ 8 sierpnia 2011 o 09:19. Odpowiedz #

masz rację, źle się czyta taki ZBYT „poprzecinkowany” tekst :)

dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 8 sierpnia 2011 o 16:18. Odpowiedz #

wygląda smakowicie

dodany przez xxx @ 8 sierpnia 2011 o 09:22. Odpowiedz #

Super!

dodany przez Kate @ 8 sierpnia 2011 o 09:22. Odpowiedz #

Pycha uwielbiam knedelki

dodany przez elżbieta @ 8 sierpnia 2011 o 09:23. Odpowiedz #

A ile knedli wychodzi z tych proporcji :)?

dodany przez Małgorzata @ 8 sierpnia 2011 o 09:27. Odpowiedz #

ojeju jakie pyszności , aż sie nie mogę doczekać aż do domu wrócę i poczaruje również w kuchni :)

dodany przez Pati @ 8 sierpnia 2011 o 09:29. Odpowiedz #

moje ulubione danie ever! <3

dodany przez Kalaa @ 8 sierpnia 2011 o 09:33. Odpowiedz #

jaka fajna mała tareczka! :D Zoś! uwielbiam twoje przepisy! :D nomnomnom!

dodany przez Artystka @ 8 sierpnia 2011 o 09:34. Odpowiedz #

Faktycznie świetna! Też ją u Zosi wypatrzyłam i kupiłam w Duka :) Kosztuje grosze, niby taki gadżecik, a jest ogromnie przydatna, bardzo poręczna. A do ścierana skórki cytryny wręcz niezastąpiona (zawsze z tym się męczyłam na dużej tarce).

dodany przez Aga @ 8 sierpnia 2011 o 11:42. Odpowiedz #

no wygląda smakowicie :) Jeżeli jednak mamy dużo śliwek do wypestkowania, to radzę to robić w rękawiczkach, gdyż potem ciężko jest domyć dłonie, a zwłaszcza palce, które robią się brązowo/żółte :)

dodany przez http://butlandia.blogspot.com/ @ 8 sierpnia 2011 o 09:42. Odpowiedz #

dokładnie, mam teraz niezidentyfikowany kolor palcy xD
A na śliwki chwilowo nie mogę patrzeć. ;D

dodany przez jojo @ 8 sierpnia 2011 o 20:03. Odpowiedz #

*Palców ;)
Zosiu, u mnie dzisiaj knedle z Twojego przepisu :)

dodany przez Aga @ 9 sierpnia 2011 o 10:01. Odpowiedz #

robię je co roku bez dodatku piernik. Też zamrażam troszku na zimę

dodany przez http://swiat-kuchni.blogspot.com/ @ 8 sierpnia 2011 o 09:43. Odpowiedz #

Zosiu, muszę chyba przestać wchodzić na Twojego bloga bo zawsze się robię przez to głodna :)
Wypróbowałam już kilka przepisów i są naprawdę świetne!

dodany przez Domi @ 8 sierpnia 2011 o 09:43. Odpowiedz #

Zjadłoby się:)

dodany przez Julia @ 8 sierpnia 2011 o 09:48. Odpowiedz #

To wspaniałe Zosiu, że na blogu zamieszczasz te wspaniałe przepisy, ponieważ gotujesz z pasją i przyjemnością(to doskonale widać:) ). Wchodzę na Waszego bloga codziennie i cieszę się, gdy dodajecie naprawdę zawsze bardzo fajne wpisy. Twoje przepisy są niezwykle ciekawe, czasem eleganckie, czasem łatwe do zrobienia nawet amatorom;) Podobnie jak ten – sam skład przypomina podniszczoną recepturę mamy znalezioną w jej skrzyni ze skarbami pod łóżkiem. Właśnie tego typu przepisy są najlepsze – kameralne, domowe, naturalne i zdrowe!

dodany przez Kornelia @ 8 sierpnia 2011 o 09:54. Odpowiedz #

:DD bardzo, bardzo dziękuję. Zosia.

dodany przez Zosia @ 8 sierpnia 2011 o 10:30. Odpowiedz #

A czemu jest zdjęcie Kasi?;) :)

dodany przez Eve @ 8 sierpnia 2011 o 13:06. Odpowiedz #

pyszności :)

dodany przez KaTe @ 8 sierpnia 2011 o 09:56. Odpowiedz #

Usmiechnęłam się jak zajrzałam na bloga bo dziś mam debiut kulinarny-po raz pierwszy robię właśnie knedle.Ale mam pytanie czy zamiast mąki tortowej mogę uzyc przennej?

dodany przez Agnieszka 29 @ 8 sierpnia 2011 o 10:01. Odpowiedz #

Gdyby nie fakt, że muszę trochę zgubić przed zbliżającym się sezonem weselnym, już dawno popędziłabym do sklepu po produkty i tworzyła te wszystkie pyszne rzeczy, które tu umieszczasz Zosiu (:
Ale z wielką przyjemnością obserwuję się Twoje ‚zmagania’ w kuchni i osobiście czerpię dużo inspiracji ‚na zaś’, bądź na spotkanie ze znajomymi. Po głowie cały czas chodzą mi zbożowe ciastka z ostatniego postu :))

dodany przez http://www.zebrapatterns.blogspot.com @ 8 sierpnia 2011 o 10:02. Odpowiedz #

Zosiu, jesteś niesamowita z tymi przepisami. Wszystkie, bez wyjątku, są kuszące. Już ok. 10 przepisów wypróbowałam. Serdecznie pozdrawiam!

dodany przez BeaTa S @ 8 sierpnia 2011 o 10:09. Odpowiedz #

ZOSIU gdzie zakupiłaś tą czadową małą tarkę? Bardzo chciałabym taką mieć. Duża jest nieporęczna jeśli chce się zetrzeć np. tylko trochę czekolady do posypania kawy…;/

dodany przez Judyta @ 8 sierpnia 2011 o 10:10. Odpowiedz #

Uwielbiam knedle! W najbliższym czasie planuje zrobić i napewni Twój przepis, Zosiu, będzie mi bardzo przydatny ;)

dodany przez Lady G. @ 8 sierpnia 2011 o 10:13. Odpowiedz #

knedle wypłyną ;) chyba,że chodzi o jednego knedla który wypłynął ;)

wygląda pysznie :)

dodany przez Agata @ 8 sierpnia 2011 o 10:21. Odpowiedz #

Bardzo chętnie wypróbuje ten przepis,ponieważ jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować knedli ;))
Pozdrowienia ze słonecznego Mazowsza !!;))
Buziaki Zosiu!!

dodany przez Kornella @ 8 sierpnia 2011 o 10:21. Odpowiedz #

Kapitalny patent z piernikiem:) uwielbiam knedle-pyszne robi moja mama, jeszcze pyszniejsze babcia, ale pomysłu z piernikiem nie znałyśmy; dzięki:)

dodany przez sky.dancer @ 8 sierpnia 2011 o 10:26. Odpowiedz #

Zosiu, babcia właśnie wczoraj zdradziła mi że dodaje trochę mąki ziemniaczanej do knedli i wtedy jeszcze łatwiej się je lepi.. ;))

dodany przez Marcelina @ 8 sierpnia 2011 o 10:26. Odpowiedz #

Ooo to bardzo dziękuję za informację! Pozdrawiam, Zosia.

dodany przez Zosia @ 8 sierpnia 2011 o 10:29. Odpowiedz #

Jestem facetem, lubie knedle ale sam nie umiem ich zrobić. Czy jakaś z pań chętna mi pomóc? Jestem z Poznania.

dodany przez Marcel @ 8 sierpnia 2011 o 10:26. Odpowiedz #

My! :)

dodany przez asia i zuzia @ 8 sierpnia 2011 o 14:55. Odpowiedz #

A ile sztuk wychodzi z tego przepisu :)

Nigdy bym nie pomyślała o pierniku- super sprawa! :)

dodany przez Pola @ 8 sierpnia 2011 o 10:29. Odpowiedz #

ja raz sprobowalam zrobic knedle i nigdy wiecej tego nie powtorze. tak bedzie lepiej dla wszystkich hihi :-)

dodany przez xxx oryg. @ 8 sierpnia 2011 o 10:33. Odpowiedz #

mmm! Zosia jak zwykle smaku narobiła..:DD

dodany przez love-makeup-fashion @ 8 sierpnia 2011 o 10:43. Odpowiedz #

my do tej pory znałyśmy tylko knedle mrożone, ale może nadszedł czas na takie wyzwanie ;)) pozdrawiamy i dziękujemy za kolejny inspirujący przepis :)

dodany przez the-fashion-bliss @ 8 sierpnia 2011 o 10:44. Odpowiedz #

Mniamciuś, to musi być pyszne! ; )

dodany przez Haniebna @ 8 sierpnia 2011 o 10:53. Odpowiedz #

Prawda jest taka ze komentarze na tym blogu są ocenzurowane, mój wczorajszy post odnosnie tego, że ten blog jest tylko polskim odpowiednikiem bloga prowadzonego od 2009 r czekał na zatwierdzenie a nastepnie nie został opublikowany.

dodany przez Ola @ 8 sierpnia 2011 o 11:00. Odpowiedz #

moich komentarzy wiele nie zostało ocenzurowanych, choć nie były obraźliwe..

dodany przez natt @ 8 sierpnia 2011 o 11:18. Odpowiedz #

A wiele postów nie pojawiło sie wogóle, choć nie było w nich absolutnie nic obraźliwego…gdyby nie było powiązania z tamtym blogiem jaki byłby sens blokowania komentarzy???

dodany przez Ola @ 8 sierpnia 2011 o 11:54. Odpowiedz #

no to dlaczego, tan komantarz, został zatwierdzony?? Szukacie dziury w całym.

dodany przez jojo @ 8 sierpnia 2011 o 18:23. Odpowiedz #

Aleś smaka narobiła!

dodany przez Anonim @ 8 sierpnia 2011 o 11:29. Odpowiedz #

Aleś smaka narobiła!

dodany przez Darioszka @ 8 sierpnia 2011 o 11:30. Odpowiedz #

mniam, pyszności :) :*

dodany przez Anonim @ 8 sierpnia 2011 o 11:34. Odpowiedz #

Smacznie i… zdrowo:) dr śliwka zawiera mnóstwo antyoksydantów!

dodany przez Biutiqa @ 8 sierpnia 2011 o 11:37. Odpowiedz #

Witam,
parę dni temu odkryłam tą stronę i chciałabym Wam bardzo za nią podziękować. Stroje Kasi są dla mnie wielką inspiracją, natomiast z Zosia łączy mnie zamiłowanie do gotowania.
Dziewczyny trzymajcie tak dalej, bo jesteście dla mnie wzorem i wchodzenie na Waszą stronę stało się dla mnie rytuałem:)
Pozdrawiam R.

dodany przez Róża @ 8 sierpnia 2011 o 11:55. Odpowiedz #

generalnie nie przepadam za knedlami, ale te….wygladaja tak, ze moglabym zjesc ich tuzin:P wszystko co robi Zoska wyglada cudnie i apetycznie:)

dodany przez Justyna @ 8 sierpnia 2011 o 12:03. Odpowiedz #

Robię!

dodany przez Aleksandra @ 8 sierpnia 2011 o 12:04. Odpowiedz #

Zosiu, dziękuję za te przepisy :-) Pozdrawiam :-)

dodany przez Ev. @ 8 sierpnia 2011 o 12:05. Odpowiedz #

Uwielbiam. Moja mama robi bardzo podobne

dodany przez Medi @ 8 sierpnia 2011 o 12:07. Odpowiedz #

Bardzo fajny przepis z pewnością wypróbuję.

Pozdrawiam serdecznie

dodany przez www.zonanieidealna.blogspot.com @ 8 sierpnia 2011 o 12:30. Odpowiedz #

mogłabyś pisać w przepisach na ile porcji są przewidziane? pozdrawiam;)

dodany przez anka @ 8 sierpnia 2011 o 12:35. Odpowiedz #

czemu zdjęcie Kasi pojawia się przy komentarzach Zosi?

dodany przez ania @ 8 sierpnia 2011 o 12:41. Odpowiedz #

Zosiu dzięki za przepis, od samego rana chodzą za mną te knedle:):) A teraz wiem przynajmniej jak je zrobić :)
Uwielbiam Twoje przepisy.;)
Pozdrawiam;)

dodany przez M/M @ 8 sierpnia 2011 o 12:45. Odpowiedz #

Jak widzę te knedle to robię się głodna!

dodany przez Alina @ 8 sierpnia 2011 o 12:51. Odpowiedz #

UWIELBIAM Twoje przepisy Zosiu.

dodany przez MoKa - http://www.cupofmoka.blogspot.com @ 8 sierpnia 2011 o 12:54. Odpowiedz #

uwielbiam knedle, moja mama robiła rewelacyjne! I moje ulubione to właśnie knedle ze śliwką, te z truskawką to nędzne namiastki.
Dziękuję za ten post, bo obudził we mnie cudowne wspomnienia klejenia z mamą knedli.

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

dodany przez Monika @ 8 sierpnia 2011 o 12:55. Odpowiedz #

Zrobiłam je Zosiu ale nawet w polowie nie wyglądaly tak dobrze jak Twoje, hahaha. nie mniej jednak smaczne byly;d

dodany przez Joanna @ 8 sierpnia 2011 o 13:02. Odpowiedz #

Patent z posypywaniem knedli startym piernikiem jest genialny. Absolutnie genialny. Jeden piernik i bogactwo smaków zapewnione :-)

dodany przez Łasuch w kuchni @ 8 sierpnia 2011 o 13:12. Odpowiedz #

Mam uprzedzenie do śliwek…

dodany przez MonyLizy @ 8 sierpnia 2011 o 13:22. Odpowiedz #

Nigdy nie wpadłabym na to, żeby posypać cokolwiek startym piernikiem. Genialny pomysł ! :)

dodany przez Marika @ 8 sierpnia 2011 o 13:31. Odpowiedz #

Aż nam ślinka cieknie! Super zdjęcia :)

B&B

dodany przez B&B @ 8 sierpnia 2011 o 13:46. Odpowiedz #

Zosiu swietny przepis. mam pytanie. czy te knedle nie wyjda za malo slodkie z sama sliwka w srodku? mam dziecko i zastanawiam sie czy ich nie dosłodzic.

dodany przez martita808 @ 8 sierpnia 2011 o 13:50. Odpowiedz #

O, nareszcie Zosia jest na zdjęciach :). Szkoda, że tylko na dwóch…
Super przepis. Koniecznie muszę spróbować.
Miłego dnia życzę :D Buziaki

dodany przez Marta @ 8 sierpnia 2011 o 13:59. Odpowiedz #

Zooosia! No jak tak można ;) Człowiek głodny siedzi w pracy a tu takie pyszności pokazujesz. Nie ma odwrotu – MUSZĘ w tym tygodniu zrobić takie knedle :D Pozdrawiam serdecznie!

dodany przez w. @ 8 sierpnia 2011 o 14:12. Odpowiedz #

Możesz mi powiedzieć, Kasiu, ile płacisz za przesyłkę kupując na stronie asos.com?

dodany przez Karolina @ 8 sierpnia 2011 o 14:24. Odpowiedz #

Mmm… pychota… Knedle nadchodzę!

dodany przez Kat. @ 8 sierpnia 2011 o 14:27. Odpowiedz #

wątpie, że obie te Panie jedzą knedle… nie wyglądają…

dodany przez Anonim @ 8 sierpnia 2011 o 14:55. Odpowiedz #

Ja zjadam takich knedli kilkanaście na obiad i też nie wyglądam:)

dodany przez iNGA @ 8 sierpnia 2011 o 16:28. Odpowiedz #

Przepysznie wyglądają! :) Zawsze mi się wydawało, że to takie trudne danie do zrobienia… Podziwiam Zosiu, że takie pyszności umiesz ugotować i w dodatku robisz to z taką przyjemnością :) Nie wspominając o przepięknych zdjęciach oczywiście :)

dodany przez Kariera pod kontrolą @ 8 sierpnia 2011 o 15:02. Odpowiedz #

MMMmmmmmniam!

dodany przez Cuksowa @ 8 sierpnia 2011 o 15:24. Odpowiedz #

mniam! uwielbiam knedle, najlepiej polane śmietaną zmiksowaną z cukrem (konsystencja sosu), są pyszne ;)
Czekamy teraz na własne śliwki, a te najlepsze będą dopiero pod koniec miesiąca.
Pozdrawiam!

dodany przez Ania @ 8 sierpnia 2011 o 15:44. Odpowiedz #

spróbujcie knedli z morelami!
wystarczą małe, słodkie morele, które w całości (z pestką!) zawija się w ciasto.
po ugotowaniu i rozkrojeniu, wyjmuje się pestkę a morele w knedlu posypuje cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.
pycha!

dodany przez kass @ 8 sierpnia 2011 o 15:54. Odpowiedz #

Mmmm… Już wiem co zjem w najbliższy wolny dzień….
O rany! Połączę to z bitą śmietaną, na którą także znalazłam tutaj przepis! Cały czas chciałam spróbować tej naturalnie ubijanej śmietany i teraz wiem, czym ją zjem!
Dopiero co jadłam, a jak patrzę na te zdjęcia, to znów jestem głodna :)

dodany przez Izabelq @ 8 sierpnia 2011 o 17:15. Odpowiedz #

mniam…
Pozdrawiam.

dodany przez ROKSI @ 8 sierpnia 2011 o 17:24. Odpowiedz #

Musze spróbować :) Wygladają smakowicie.

dodany przez Daria @ 8 sierpnia 2011 o 18:10. Odpowiedz #

Nie jestem fanką takich potraw, ale ta wygląda ciekawie :)

dodany przez bez gustu @ 8 sierpnia 2011 o 18:34. Odpowiedz #

Zosiu, mam pytanie : niebawem kładę cegiełki na ścianie w pokoju, takie jak u Was w mieszkaniu i mam dylemat : czego użyć ,żeby ściana wyglądała naturalnie jak stary mur : fugi ( wydaje mi się zbyt sztuczna, zbyt delikatna w strukturze) czy po prostu masy cementowej ? U Was wygląda to super, mogę zapytać co to jest i jaki ma kolor ? Za 3 dni wchodzą moi malarze, błagam zatem o radę. Pozdrawiam !

dodany przez Magda @ 8 sierpnia 2011 o 18:48. Odpowiedz #

przepis-pieknie zilustrowany:)

dodany przez xxx @ 8 sierpnia 2011 o 18:59. Odpowiedz #

jak zwykle :))

dodany przez xxx oryg. @ 9 sierpnia 2011 o 20:28. Odpowiedz #

właśnie w sobotę robiłam knedle! to danie idealne na tę porę roku :-) i pyszne!

dodany przez Monika @ 8 sierpnia 2011 o 19:14. Odpowiedz #

uwielbiam śliwki,Zosiu twoje knedle wyglądają tak smakowicie….mniam,ciekawy pomysł z posypaniem ich startym piernikiem,muszę to wypróbować

dodany przez Maja @ 8 sierpnia 2011 o 19:20. Odpowiedz #

Kochana!
Wczoraj robiłam właśnie knedle;)

dodany przez burzAA @ 8 sierpnia 2011 o 19:59. Odpowiedz #

Napisze tylko skromnie…WIRTUOZERIA w najczystszej formie… Potrafie niezle tanczyc z igla, pedzlem, nozycami ale….w mojej „pseudowloskiej” kuchni czuje sie niczym przyslowiowy slon w skladzie porcelany a…jedyne, co „wychodzi” mi zawsze to…mufinki:-(((
Dlatego pochylona w niemym zachwycie…
Pozdrawiam i…syce oczy:-)
Zycze wspanialego tygodnia!

dodany przez Malgorzata @ 8 sierpnia 2011 o 20:46. Odpowiedz #

Czy tam na pewno nie ma MASŁA????
Nie ma ani w przepisie ani w treści
Na zdjęciu z kolei wydaje mi się, że jest

dodany przez Monika @ 9 sierpnia 2011 o 03:38. Odpowiedz #

jak nigdy nie lubiłam knedli, tak teraz przyszła mi na nie ochota! pozdrawiam

dodany przez ki_janka @ 9 sierpnia 2011 o 06:56. Odpowiedz #

Polecam dać pół na pół ziemniaki z twarogiem – zaoszczędzicie węglowodanów, kalorii, a smak wyborny, ciasto delikatniejsze!

dodany przez Mara @ 9 sierpnia 2011 o 09:37. Odpowiedz #

http://lajfowisko.blogspot.com/ zapraszam do mnie! Zosiu, Kasiu, dopiero dzisiaj znalazłam wasza stronę, było dość głosno w mediach internetowych o Was, ale jakoś nie znalazłam minuty by sprawdzić ;) Dzis natomiast wyskrobałam kawałek czasu i jestem zachwycona!!! :) Jestescie sympatyczne, interesujace i bezpretensjonalne! pozdrawiam Patrycja i zapraszam was do siebie!

dodany przez patrycja @ 9 sierpnia 2011 o 10:00. Odpowiedz #

Napewno wykorzystam tebn przpis a knedle wyglądaja bardzo apetycznie:)

dodany przez Ania @ 9 sierpnia 2011 o 13:40. Odpowiedz #

własnie zrobiłam pyszne wyszly:)) polecam super przepis:)

dodany przez Asia @ 9 sierpnia 2011 o 14:22. Odpowiedz #

Witam Zosiu:-)
mam pytanie. Dzisiaj byłam tak nastawiona na zrobienie knedli, że dość wcześnie poleciałam z mamą na zakupy, aby kupić wszystkie potrzebne produkty. Niestety najważniejszego nie było: śliwek węgierek. Obleciałam 3 hipermarkety, 1 super i 1 warzywniak. Wszędzie mają tylko zwykłe śliwki. Sądzisz, że z tych ‚zwykłych’ dałoby się zrobić knedle? Z góry dziękuje za informacje i świetny przepis! :)

dodany przez Kasia @ 9 sierpnia 2011 o 16:12. Odpowiedz #

takie kluski mozna robić z kazdym owocem:) ja uwielbiam je takze z truskawką:)czy maliną:) jogodą:)

dodany przez Olka @ 10 sierpnia 2011 o 13:28. Odpowiedz #

ekstra!

dodany przez Anonim @ 9 sierpnia 2011 o 21:16. Odpowiedz #

Wow! To wygląda na coś bardzo smacznego :) Dziękuję za inspirację ;) Pozdrawiam!

dodany przez The Body. Naturally. @ 10 sierpnia 2011 o 11:59. Odpowiedz #

Zosiu takiej ochoty na knedle ze śliwką mi narobiłaś , że dziś sama je robię:) tylko ja zamiast mąki pszennej dodaje samą ziemniaczaną i wychodzą przepyszne i bardzo łatwo się lepią:)

dodany przez Olka @ 10 sierpnia 2011 o 13:27. Odpowiedz #

Zosiu nienawidzę Cię. Twoje przepisy są pyszne, przez Ciebie utyję !!! (;
Załóż restaurację, na pewno będziesz miała dużo klientów (:
Pozdrawiam (;

dodany przez Monika @ 10 sierpnia 2011 o 23:00. Odpowiedz #

Wyprobowalam przepis na knedle i poczatkowo mialam problemy wyrobieniem ciasta, ale to ze wzgledu na brak wagi w domu, a co za tym idzie dodawanie skladnikow ‚na oko’, ale ostatecznie udalo sie! Nie wpadlabym na pomysl uzycia piernika a wszystko razem swietnie sie komponuje. Knedle zrobione przeze mnie byly z truskawkami i cynamonem w srodku oraz bita smietna i piernikiem na zewnatrz… Yummy…

Polecam!

dodany przez Madzik @ 11 sierpnia 2011 o 00:04. Odpowiedz #

macie bardzo smakowite zdjęcia na tej stronie:) aż chce się jeść:)

dodany przez Marysia @ 11 sierpnia 2011 o 18:15. Odpowiedz #

mmm pycha!!!
Dziś zrobiłam i wszystkim smakowały – choć to były moje pierwsze knedle :)
P.S
Uwielbiam obserwować Waszego bloga…

dodany przez Agula G @ 13 sierpnia 2011 o 16:11. Odpowiedz #

Właśnie zrobiłam na obiad rewelacja!!!!!!

dodany przez Gosiaczek @ 16 sierpnia 2011 o 13:37. Odpowiedz #

W moim domku knedle pojawiają się kilka razy w miesiącu są pycha :) ze śliwkami, brzoskwiniami i truskawkami .

dodany przez Katarzyna @ 24 sierpnia 2011 o 13:06. Odpowiedz #

Jak ja uwielbiam knedle ze sliwkami! Mniam :D

dodany przez Agnieszka @ 27 sierpnia 2011 o 23:40. Odpowiedz #

Ja też chciałabym wiedzieć gdzie kopiłyście taką przecudna miniaturową tarkę :) Bardzo proszę o odpowiedź

dodany przez Magda @ 31 stycznia 2012 o 17:38. Odpowiedz #

Komentarze

(nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.