Wilgotne ciasto cytrynowe z kawałkami białej czekolady i mielonymi migdałami!

by Zosia on Luty 4, 2012

Śnieg zza oknem – prószy nieustająco! Co za radość, od razu weselej i ładniej wokół nas. Na nocnym stoliczku już przygotowane całe stosy nowych książek. Brakuje mi tylko ciepłego ciasta i herbaty z miodem. Czym prędzej pędzę do kuchni, nakładam fartuch i realizuję moją chwilową zachciankę!

Skład:

100 g masła

4 jajka

220 g mielonych migdałów

200 g cukru

1 tabliczka białej czekolady

60 g mąki tortowej

starta skórka z 2 cytryn

sok z 2 cytryn

A oto jak to zrobić:

1. Ucieramy masło z cukrem na białą masę. Stale mieszając dodajemy jajka, mąkę i mielone migdały. Dolewamy sok z wyciśniętych cytryn, startą skórkę oraz drobne kawałki białej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 45 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy powierzchnia nabierze złotego koloru, a nóż włożony w środek po wyjęciu będzie czysty. Ciasto powinno być wilgotne!

2. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

189 comments

Zrobiłam i jest pyszne :)

dodany przez Magda @ 4 lutego 2012 o 12:21. Odpowiedz #

JA TEZ ROBIŁAM

PYSZNE WYSZŁO

MNIAM MNIAM

dodany przez Wygraj 5000zł KONKURS @ 4 lutego 2012 o 12:39. Odpowiedz #

Już?! ;-)

dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 12:50. Odpowiedz #

Na makecookingeasier.pl ten przepis był już dużo wcześniej. :)

dodany przez Marta @ 4 lutego 2012 o 13:14. Odpowiedz #

Sorki, dawno tam nie zaglądałam… Nadrobię:-)

dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 14:30. Odpowiedz #

Aaaallleeee te cytrynki wygladają smacznie

dodany przez www.trojloty.pl @ 4 lutego 2012 o 23:37. Odpowiedz #

pare dni temu, jak ten przepis był u Zosi :)

dodany przez Magda @ 4 lutego 2012 o 13:21. Odpowiedz #

Ostatnio tak dosc czesto sie dzieje, ze Zosia zamieszcza przepis u siebie a pozniej pojawia sie tutaj. Tak czy inaczej, to ciasto prezentuje sie super. A ja dzis zapraszam na truskawki w czekoladzie.

dodany przez www.stylishisland.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 13:35. Odpowiedz #

dlaczego zlo? dobra jest! ;-))

dodany przez xxx oryg. @ 4 lutego 2012 o 17:56. #

Wyglada bardzo apetycznie. Mmmmm ;)

dodany przez http://theblackpearl2012.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 15:31. Odpowiedz #

na makecooking easier przepis pojawil sie odrobine wczesniej :) wtedy gdy padal snieg, ale jeszcze nie bylo takich mrozow :)

dodany przez www.sprawdzilamto.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 13:27. Odpowiedz #

W tym przepisie można by ewentualnie użyć limonek zamiast cytryn, a zamiast białej czekolady – czekoladę o smaku zielonej herbaty.
Ogólnie bardzo smaczne ciasto :))
Pozdrawiam

dodany przez http://sztukastudiowania.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 13:37. Odpowiedz #

mmm ciekawy pomysł:)

dodany przez http://redhotchili-blog.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 20:39. Odpowiedz #

Chciałabym się zapytać na jakiej stronie www został założony blog;) Z góry dziękuje:)

dodany przez Astrid @ 4 lutego 2012 o 13:50. Odpowiedz #

Witajcie :)

Kolejny wspaniały pomysł na niedzielny poranek

Chyba sie skusze

Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Łukasz.

dodany przez Softi.es @ 4 lutego 2012 o 19:52. Odpowiedz #

Zosiu, mam pytanie. czy o ciasto jest kwasne?

dodany przez silvia @ 5 lutego 2012 o 18:27. Odpowiedz #

To ciasto jest smaczne ale jak dla mnie za tłuste? czy to tak ma być czy ja cos sknociłam?

dodany przez marzena @ 19 lutego 2012 o 09:45. Odpowiedz #

bezproszku do pieczenia???

dodany przez kki @ 25 lutego 2012 o 13:22. Odpowiedz #

No nie no! Ale mi smaka narobiłaś! Już nawet nie na ciasto, ale na coś słodkiego po prostu:-) A w szafce pustki, oj ;-) Przepis sprawdzę jak zawsze, pozdrawiam serdecznie i smacznego!

dodany przez hhtp://najwyzszeobcasy.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 12:24. Odpowiedz #

bardzo lubię białą czekoladę :)

dodany przez http://lovemelavender.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 17:08. Odpowiedz #

MNIAAM! :D

dodany przez Karolina @ 4 lutego 2012 o 12:26. Odpowiedz #

Ciasto wyglada smakowicie!

dodany przez Kosmetyki czekaja - konkurs @ 5 lutego 2012 o 12:37. Odpowiedz #

Wygląda pysznie :-)

dodany przez mm @ 4 lutego 2012 o 12:30. Odpowiedz #

super

dodany przez k. @ 4 lutego 2012 o 12:30. Odpowiedz #

ooooooooooo Zosiu Ty zawsze coś pysznego potrafisz wyczarować :D tak smakowicie to wygląda :D mniam :)
Pozdrowienia

dodany przez Ola @ 4 lutego 2012 o 12:31. Odpowiedz #

Faktycznie Zosia jest kuchennym czarodziejem, a właściwie czarodziejką! Oj zjadłabym kawałek takiego ciacha :)

dodany przez Asia bloguje o prezentach @ 4 lutego 2012 o 12:44. Odpowiedz #

Mmmm wygląda smacznie:)))

dodany przez Małgorzata @ 4 lutego 2012 o 12:32. Odpowiedz #

Uwielbiam ciasto cytrynowe, minimalna ilość składników, maksymalna przyjemność jedzenia! :) ♥

dodany przez Marika @ 4 lutego 2012 o 12:32. Odpowiedz #

skąd te wnioski, że to ciąża? Nigdzie o tym nie było mowy…

dodany przez ciekawa @ 5 lutego 2012 o 16:56. Odpowiedz #

Zosieńko, kobietki w ciązy to maja zachcianki ;)) gratuluje i sciskam goraco ;)!

dodany przez Anita @ 4 lutego 2012 o 12:37. Odpowiedz #

Ahhh . wygląda pysznie . :) . chyba się skuszę i zrobię ciasto na niedziele .:) . Pozdrawiam .:)

dodany przez Oliwia. @ 4 lutego 2012 o 12:40. Odpowiedz #

Ciasto jest przepyszne :D Wczoraj zrobilam czekoladowo-limonkowe, poprostu niebo w gebie. Jeszcze nigdy nie zawiodlam sie na twoich przepisach :-)

dodany przez Aneta @ 4 lutego 2012 o 12:48. Odpowiedz #

zobaczyłam zdjęcia ciacha i właśnie biegnę do sklepu po produkty:)) mam nadzieję, że mój wypiek będzie równie udany jak Twój.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję :)

Kasia

dodany przez kasia @ 4 lutego 2012 o 12:48. Odpowiedz #

już zrobiłam to ciasto z przepisu na stronie makecookingeasier i wyszło super :) baaaaardzo kwaśne :) pozdrawiam i czekam niecierpliwie na kolejne deserowe przepisy :)

dodany przez anna mea @ 4 lutego 2012 o 12:49. Odpowiedz #

A przed chwilą zastanawiałam się co by tu upiec dobrego do herbaty :)

dodany przez klarella-inspirations.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 12:52. Odpowiedz #

a ja właśnie robię sernik;)miłego dnia;)

dodany przez HaNiA @ 4 lutego 2012 o 12:54. Odpowiedz #

Mniam, wygląda bardzo smakowicie.
zrobię to ciasto ;))

dodany przez Aneta @ 4 lutego 2012 o 12:57. Odpowiedz #

Nie przepadam za ciastem cytrynowym :(

dodany przez Beauty Fascination @ 4 lutego 2012 o 12:57. Odpowiedz #

O matko! Wygląda bosko, ślinka cieknie, zabieram się za robienie, może zdążę jeszcze do popołudniowej kawy :)

dodany przez Ola @ 4 lutego 2012 o 13:04. Odpowiedz #

Trzeba zrobić:))

dodany przez kasi-blog.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 13:08. Odpowiedz #

wygląda smakowicie !

dodany przez Iza @ 4 lutego 2012 o 13:13. Odpowiedz #

Chętnie dowiedziała bym się więcej o polecanych przez Ciebie/Was książkach.

dodany przez Sol @ 4 lutego 2012 o 13:15. Odpowiedz #

nom, ale biała czekolada jest NIEZDROWA …

feeeeeeeeeeeeeeeeeeee ….. ;)

P.S Zosiu, trochę zdrowiej się odżywiaj w Twoim stanie ;)

dodany przez apetyczne_WNETRZE @ 4 lutego 2012 o 13:15. Odpowiedz #

dlaczego biała czekolada niezdrowa?

dodany przez Walentynkowe promocje @ 4 lutego 2012 o 13:31. Odpowiedz #

Niezdrowa, bo to sam tłuszcz i cukier z minimalną (jeśli w ogóle) ilością miazgi kakaowej, która jest istotą czekolady.
A w stanie błogosławionym, jak wnioskuję z innych komentarzy ;)
Niemniej ciasto wygląda i zapewne smakuje niesamowicie. Pozdrawiam

dodany przez maja @ 4 lutego 2012 o 13:46. Odpowiedz #

w jakim stanie? ;)

dodany przez szarlotka @ 4 lutego 2012 o 13:37. Odpowiedz #

Ehh… no nie udawajcie, że nie wiecie jaką nowiną pochwaliła się Zosia w tym tygodniu :)

!!!!!
a czekolada biała jest niezdrowa i KALORYCZNA, poniewaz nie posiada praktycznie w ogóle kakaa i nie powinna w ogóle nazywać się czekoladą :)

tak naprawde każdy może sobie zrobić białą czekolade w domu :) wystarczy połączyć: mleko w proszku, smietanke i masło … więc dlaczego to czekolada???

dodany przez apetyczne_WNETRZE @ 4 lutego 2012 o 13:59. Odpowiedz #

smakowitości!

dodany przez ona @ 4 lutego 2012 o 13:16. Odpowiedz #

„Romantyzm” pod redakcją Witkowskiej i Przybylskiego???
Myślałam, że tylko poloniści po to sięgają.

dodany przez Marika @ 4 lutego 2012 o 13:17. Odpowiedz #

A jednak nie ;) Kawalątek akademickiego podręcznika w tempie ekspresowym rzucił mi się w OKO ;);) ahhh ta FILOLOGIA POLSKA ;)
Pozdrawiam studentów i nie tylko :)

dodany przez AMISIA @ 4 lutego 2012 o 14:03. Odpowiedz #

Ja również w tym poście wychwyciłam tylko „Romantyzm”, czyli słynną cegłę polonistów. Czyżby któraś z Pań prowadzących blog miała zapędy polonistyczne ?

dodany przez affff @ 4 lutego 2012 o 22:28. Odpowiedz #

Zazwyczaj robiłam ciasto cytrynowe z… bardzo podobnego przepisu. I zawsze będzie to jeden z tych wypieków, który sprawia najwięcej radości – to po prostu smak z dzieciństwa.

dodany przez Gosia /slightlydelicious.pl/ @ 4 lutego 2012 o 13:19. Odpowiedz #

Super:) Pozdrawiam!:)

dodany przez Skakanka czyli Opp @ 4 lutego 2012 o 13:21. Odpowiedz #

Uwielbiam wilgotne ciasta i na pewno tak, jak w przypadku piernika wigilijnego będzie pyszne!

dodany przez ciuszek dla Ciebie! @ 4 lutego 2012 o 13:22. Odpowiedz #

musze sobie w koncu kupic dobry piekarnik !!!

dodany przez www.sprawdzilamto.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 13:27. Odpowiedz #

juz widzialam ten przepis, pysznosci!

dodany przez http://kobieta-ja.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 13:32. Odpowiedz #

ciato wyglada znakomicie! i pewnie tez tak smakuje!

a moze jakies dietetyczne slodkosci?:)

dodany przez Mariolka:) @ 4 lutego 2012 o 13:36. Odpowiedz #

sama zgłodniałam, choć dopiero jadłam

dodany przez http://www.glamfashionrock.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 13:38. Odpowiedz #

uwielbiam białą czekoladę, więc na pewno spróbuję:)

dodany przez Krecica @ 4 lutego 2012 o 13:41. Odpowiedz #

Trzeba przyznać, że wygląda bardzo apetycznie.

dodany przez www.graycatcanfly.com @ 4 lutego 2012 o 13:42. Odpowiedz #

Fantastycznie! Ja tez muszę spróbować tego przepisu :) Uwielbiam robić ciasta i gotować :) Pozdrawiam wszystkie Czytelniczki MLE oraz przede wszytkim Kasię i Zosię :)

dodany przez Carol:) @ 4 lutego 2012 o 13:42. Odpowiedz #

Rzadko piekę z braku czasu ale na to chyba się zdecyduję. Wygląda na bardzo mokry a ja taki uwielbiam :)
Biegnę do sklepu po składniki…
dziękuję♥

dodany przez Marysia @ 4 lutego 2012 o 14:15. Odpowiedz #

uwielbiam ciasto cytrynowe:) ale z biala czekolada jeszcze nie probowalam…

dodany przez marta @ 4 lutego 2012 o 14:29. Odpowiedz #

Odbiegając od tematu ciasta, które wygląda smakowicie;) chciałam zapytać o Twoją koloryzacje włosów, gdyż kolor jest cudowny

dodany przez Sylwia @ 4 lutego 2012 o 14:34. Odpowiedz #

Czy zastąpienie białej czekolady mleczną jest w tym przepisie dopuszczalne ? :)

dodany przez TeaSahara @ 4 lutego 2012 o 14:36. Odpowiedz #

Jedyny dobry sposób wykorzystania najpaskudniejszej z czekolad :)

dodany przez oj tam oj tam @ 4 lutego 2012 o 14:36. Odpowiedz #

Mów za siebie, uwielbiam białą czekoladkę :)) mniam :P

dodany przez Ania @ 5 lutego 2012 o 04:04. Odpowiedz #

Wygląda wprost zachwycająco.
Idealne do kawy w chłodny, zimowy wieczór!
:))

dodany przez http://weheartwarsaw.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 14:52. Odpowiedz #

Oj, Zośka, Zośka, kusisz… ;)

dodany przez kokosek @ 4 lutego 2012 o 14:55. Odpowiedz #

No i mój ukochany Ryszard Kapuściński :-) Pozdrawiam serdecznie.

dodany przez Koberka @ 4 lutego 2012 o 14:56. Odpowiedz #

Wyglada pysznie, ale ja nie przepadam za limonkami :((

dodany przez www.beautyfascination.com @ 4 lutego 2012 o 15:07. Odpowiedz #

Zosiu, Twoje wpisy sa swietne! Poruszaja wyobraznie i sa niczym wstep do fajnej ksiazki. Szkoda, ze takie krotkie.

Pozdrawiam!

dodany przez Imienniczka @ 4 lutego 2012 o 15:09. Odpowiedz #

Wygląda pysznie, ja niestety nie mam piekarnika na stancji :(

dodany przez http://blindpassionforfashion.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 15:18. Odpowiedz #

Już sam tytuł brzmi bardzo apetycznie, to przepis, który na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam :)

dodany przez http://nathaliaspace.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 15:24. Odpowiedz #

Moje drogie,sporo z Was wypróbowało już przepis Zosi – chciałabym Was spytać,czy to ciasto nie jest odrobinę kwaskowate od cytryny? Czy wręcz przeciwnie-słodkie od czekolady? Który smak przeważa? Nie przepadam za posmakiem cytrynowym,więc pytam,bo nie wiem,czy robić,czy sobie odpuścić.

dodany przez Ola @ 4 lutego 2012 o 15:31. Odpowiedz #

To może spróbuj ciasta klementynkowego Nigelli. Bardzo podobne składniki, tylko że z mandarynkami i bez czekolady. Pycha na zimno i z lodami :)

dodany przez Aga @ 5 lutego 2012 o 11:46. Odpowiedz #

ja nie przepadam za migdałami a w tym przepisie odgrywają one dość znaczącą rolę i mam pytanie :) czy mozna ich zastapic samą maką czy bez nich ciasto bedzie sie nadawalo tylko do kosza? ;) z gory dzieki za odp.

dodany przez Czytelniczka @ 4 lutego 2012 o 15:31. Odpowiedz #

wygląda zachęcająco

dodany przez ddd @ 4 lutego 2012 o 15:36. Odpowiedz #

Zosiu, na ile mniej więcej porcji jest to ciasto ?

dodany przez Asia @ 4 lutego 2012 o 15:43. Odpowiedz #

wyglada rewelacyjnie, a ja na diecie :(

moze jakies dietetyczne pomysly Zosiu ?:)
pozdrawiam

dodany przez Aga @ 4 lutego 2012 o 16:02. Odpowiedz #

To musi być pyszne! I te zdjęcia! Mniam :)

dodany przez żyrafka @ 4 lutego 2012 o 16:12. Odpowiedz #

Zarąbiste ;) na pewno skorzystam z przepisu ;) pozdrawiam.

dodany przez Ola @ 4 lutego 2012 o 16:26. Odpowiedz #

Mniam!
Ps Zasiu gratuluję! Niedawno się dowiedziałam i gratuluję serdecznie :)
Ps 2 Może Kasia sfotografuje Twoje ciążowe stylizacje? i pokażecie je na blogi :)

dodany przez Karo @ 4 lutego 2012 o 16:36. Odpowiedz #

Pychotkaaaaa :)
mniam, mniam!!!

http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com

dodany przez Ewcia @ 4 lutego 2012 o 16:56. Odpowiedz #

ten przepis kusi nadzwyczajnie mocno… ! i jak wygląda, mniam !

dodany przez Anna @ 4 lutego 2012 o 17:17. Odpowiedz #

Wygląda naprawdę pysznie mmmm :D :D

dodany przez Karolina @ 4 lutego 2012 o 17:27. Odpowiedz #

chyba za oknem a nie zza oknem?:)

dodany przez kasia @ 4 lutego 2012 o 17:30. Odpowiedz #

ciasto musi być pyszne !

dodany przez smartnesspattern.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 17:38. Odpowiedz #

pyszności! Zosiu uwielbiamy Twoje przepisy!

dodany przez http://simplelove-fashion.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 17:59. Odpowiedz #

koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

dodany przez http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23531682 @ 4 lutego 2012 o 18:01. Odpowiedz #

mmmm… biała czekolada, moja ulubiona! Jutro robię to ciasto na podwieczorek :D

dodany przez Marta --> styling-mousse.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 18:05. Odpowiedz #

właśnie upiekłam i smakuje wyśmienicie ;)

dodany przez Effy @ 4 lutego 2012 o 18:23. Odpowiedz #

świetny przepis;)

dodany przez http://mintchocolatte.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 18:25. Odpowiedz #

Zosiu, to chyba ostatni raz jak weszłam na Twojego bloga! Twoje przepisy są tak wspaniałe, że nie jedząc słodyczy i chcąc zrzucić parę kilogramów aż żal serce ściska, że nie mogę od razu wszystkich przepisów wypróbować a najlepiej zjeść patrząc na zdjęcia. Zapewniam, że moje oczy zjadłyby Twoje pyszności przez ekran monitora :D. Oczywiście nadal będę wchodzić codziennie, jak zawsze i rozkoszować się chociażby tymi pięknymi zdjęciami… ;). Pozdrawiam gorąco w te mroźne dni! :)
P.S. Jak już dopnę swego i osiągnę wymarzoną wagę (a raczej dopnę swoje spodnie ;D) to wypróbuję chyba wszystkie słodkości z Twojego bloga :).

dodany przez stokrotka @ 4 lutego 2012 o 18:34. Odpowiedz #

Muszę wypróbować ten przepis! Ciasto wygląda pysznie :)

dodany przez Justyna @ 4 lutego 2012 o 18:36. Odpowiedz #

Wygląda przepysznie! Muszę jak najszybciej wypróbować… Dzisiaj muszę zadowolić się budyniem czekoladowym w zamian… Pozdrawiam serdecznie Kasię i Zosię!

dodany przez Mała @ 4 lutego 2012 o 18:48. Odpowiedz #

Wygląda apetycznie!

dodany przez http://www.dania-kontra-ania.blogspot.com/ @ 4 lutego 2012 o 19:10. Odpowiedz #

na jakie kawałki nalezy podzielić czekolade?? starkowac ją?? bo jutro chce zrobic to ciacho:)

dodany przez Kasia @ 4 lutego 2012 o 19:19. Odpowiedz #

Zosia!!!!!! to wygląda pięknie..zjadłabym oj zjadła!!

dodany przez mala @ 4 lutego 2012 o 19:29. Odpowiedz #

Wygląda przepysznie!

dodany przez sillvvia @ 4 lutego 2012 o 19:35. Odpowiedz #

Taaak, przepis był już u Zosi. Zastanawiam się tylko, czemu teraz są dwa blogi?

dodany przez Kaja @ 4 lutego 2012 o 19:48. Odpowiedz #

ciasto pyszne, ale Zosiu czy nie uważasz, że 60g mąki to za mało na sok z dwóch cytryn? Nasz wypiek wyszedł smakowity ale niestety.. zbyt wilgotny. Pozdrawiamy

dodany przez zamikulkas @ 4 lutego 2012 o 20:03. Odpowiedz #

ja piekłam i wszystko mi wyszło znakomicie ;)

dodany przez myszka.a.a.a.a @ 4 lutego 2012 o 21:25. Odpowiedz #

Ja tez robilam, wyszlo przecudne:) zniknelo w sekundzie.

dodany przez fanka @ 5 lutego 2012 o 11:32. Odpowiedz #

Ja właśnie przed chwilą zrobiłam z mamą domowe pączki z powidłami naszej roboty z lata :) Mam pytanie odnośnie tych książek. Szukam inspiracji. Możesz podać tytuły co czytasz ciekawego? Pozdrawiam serdecznie.

dodany przez Alina @ 4 lutego 2012 o 20:50. Odpowiedz #

Jak Ty to robisz Kasiu, że utrzymujesz taką figurę ?

dodany przez martyna @ 4 lutego 2012 o 21:01. Odpowiedz #

Uwielbiam białą czekoladę, a ciasta cytrynowego jeszcze nie robiłam, ale chyba czas spróbować :)

dodany przez Maga @ 4 lutego 2012 o 21:06. Odpowiedz #

miałam przejść na dietę i …. właśnie włożyłam to ciasto do piekarnika ! :D i jutro go wypróbuje. dziękuję ♥

dodany przez Marysia @ 4 lutego 2012 o 21:11. Odpowiedz #

Od dłuższego czasu zamierzam zrobić to ciasto, jutro przyjeżdża do mnie siostra, więc myślę, że będzie to dobra okazja na wypróbowanie przepisu. Biała czekolada- PYCHA!

dodany przez Catherine @ 4 lutego 2012 o 21:23. Odpowiedz #

Wygląda smakowicie, chyba podpuszczę męża… to może mi zrobi takie :) Lepiej piecze ode mnie :)

Pozdrawiam

dodany przez Redhead: like-gray.blogspot.com @ 4 lutego 2012 o 21:51. Odpowiedz #

Chyba muszę gości zaprosić to wtedy będę miała pretekst do spróbowania tego przepisu:) wygląda pysznie!

dodany przez Florcia @ 4 lutego 2012 o 21:57. Odpowiedz #

Zosiu możesz podać tytuły książek które ostatnio czytasz w te zimne popołudnia? Czas zacząć czytać jakąś porządną lekturę!

dodany przez Aga @ 4 lutego 2012 o 22:35. Odpowiedz #

Zosiu proszę o pomoc. Pierwszy raz coś z Twojego przepisu mi nie wyszło:( Ciasto było strasznie rzadkie (w porównaniu do tego na Twoim zdjęciu) i w trakcie pieczenia bulgotało, a w efekcie wyszło …hmm…gumowe? Aczkolwiek w smaku bardzo dobre;)

dodany przez Natali @ 4 lutego 2012 o 22:54. Odpowiedz #

mozna migdaly zastapic maka?

dodany przez Czytelniczka @ 4 lutego 2012 o 23:14. Odpowiedz #

Jeny, już sama nazwa ciasta sprawia, że ślinka cieknie!

dodany przez Weasel @ 4 lutego 2012 o 23:21. Odpowiedz #

Najlepsze cytryny są na Sardynii

dodany przez www.trojloty.pl @ 4 lutego 2012 o 23:38. Odpowiedz #

Powiem tak, nie wiem o co chodzi z tymi 2 stronami waszymi teraz. Mozecie cos o tym napisac, dlaczego tak. Myslałam, że rozdzielacie mode i gotowanie, a tu widze czasami wpisy Zosi pojawiaja tutaj. I tak np ten wpis widenieje tutaj a na Zosi stronie nie. Czasami podpisujecie link do strony Zosi, czasami nie. Napiszcie cos o tym.

dodany przez Ania @ 5 lutego 2012 o 00:47. Odpowiedz #

Zosiu, czy ty naprawdę namiętnie czytasz Romantyzm Witkowskiej czy po prostu ta książka jest dobrym tłem do zdjęć? :) Już kilka razy się tu pojawiła :)

dodany przez u @ 5 lutego 2012 o 00:50. Odpowiedz #

Pycha! Właśnie zrobiłam, pachnie tak pieknie, że nie mogę dłużej czekać i jem jeszcze ciepłe ;)

dodany przez Aga @ a matter of taste @ 5 lutego 2012 o 05:05. Odpowiedz #

cool

dodany przez Anonim @ 5 lutego 2012 o 09:37. Odpowiedz #

No powiem że superowo to wygląda i chętnie wpadne na jakąś wspólną herbatkę z tym ciachem :D

dodany przez Krzysio @ 5 lutego 2012 o 10:35. Odpowiedz #

ciekawi mnie jedna rzecz….
gdyby nie tata -co bys w zyciu osiagnela?wybilabys sie poza kase w biedronce?

dodany przez pablo @ 5 lutego 2012 o 10:39. Odpowiedz #

Zrobione sprawdzone przepis pyszny

dodany przez Wygraj 5000zł KONKURS @ 5 lutego 2012 o 10:47. Odpowiedz #

Mmm.. Wyglada pysznie. Chyba sama sprobuje :)

dodany przez Marta @ 5 lutego 2012 o 10:58. Odpowiedz #

ej własnie pod adresem http://www.makecookingeasier.pl są zupełnie inne przepisy zdjęcia w ciąży teraz to zupełnie dwie inne strony z tej nieda się przejsc na tamtą nawet jak damy zakładkę gotowanie… bezsensu

dodany przez karolina @ 5 lutego 2012 o 11:29. Odpowiedz #

mniammmmmmmmm Boże, dlaczego jestem na diecie:(

dodany przez Justyna @ 5 lutego 2012 o 11:34. Odpowiedz #

Idealne! Na pewno wypróbuję. Chociaż przyznam się, że jakbym miała coś ukraść z Twojego stołu to byłaby to ta miseczka z białą czekoladą ;) mniam !

dodany przez A. @ 5 lutego 2012 o 12:46. Odpowiedz #

Właśnie go jem ! pycha ! ♥
mój wyszedł trochę ciemniejszy w środku… nie wiem dlaczego . Zosiu, czy Ty mieliłaś całe migdały razem z łupką ?

dodany przez Marysia @ 5 lutego 2012 o 12:58. Odpowiedz #

hehe mogdaly trzeba sparzyc i obrac:D

dodany przez Kasia @ 5 lutego 2012 o 16:28. Odpowiedz #

ehh… smaka miałam na to ciasto :) a to wszystko przez migdały :)

więc zrobiłam, ale RAFAELLO :) mniam!

dodany przez dziś_MOSCHINO @ 5 lutego 2012 o 14:12. Odpowiedz #

CIASTO CYTRYNOWE TO ULUBIONY PRZYSMAK MOJEGO NARZECZONEGO! :) HEHE

dodany przez www.evelline.pl @ 5 lutego 2012 o 16:20. Odpowiedz #

na cieplo jest pycha:) i ta czekolada mmm, ale jak wystygnie to zwykly zakalec sie robi, takie ciezkie mokre ciasto

dodany przez Kasia @ 5 lutego 2012 o 16:27. Odpowiedz #

60 gram mąki, a nie 6oo ?

dodany przez ola @ 5 lutego 2012 o 17:11. Odpowiedz #

mnie nie wyszło ciasto, za rzadkie i od razu do śmieci poszło :(

dodany przez nikag @ 5 lutego 2012 o 18:22. Odpowiedz #

Zrobiłam dziś bo w przepisie zachęciła mnie ta biała czekolada, którą uwielbiam!!
Samo ciastko nie spełniło moich oczekiwań, za bardzo cytrynowe niż biało- czekoladowe. Może inaczej: za kwaśne a wolałabym słodkie. Zamiast cytryny wypróbuję pomarańczo- bo 2 cytryny to uważam, że za dużo w porównaniu do ilości ciasta. Na spotkaniu z koleżanką przy kawie- stanowczo wygrała Jej tarta bananowa! Służę przepisem:) Pozdrawiam z Gdańska-Ania:)

dodany przez Ania @ 5 lutego 2012 o 20:03. Odpowiedz #

zrobiłam. przepyszne… za to chciałabym się z Tobą podzielić jednym fajnym przepisem, abyś sobie wypróbowała :)

dodany przez samba @ 5 lutego 2012 o 20:20. Odpowiedz #

no a mi wyszedł zakalec :D

dodany przez Aga @ 5 lutego 2012 o 20:33. Odpowiedz #

Zosiu, a czy ciasto z tego przepisu wychodzi równie udane bez migdałów? Jestem uczulona na wszelkie orzechy, a w swoich przepisach bardzo często je stosujesz.

dodany przez Ola @ 6 lutego 2012 o 00:23. Odpowiedz #

Smakowicie wyglada. Ale jako mol ksiazkowy probuje odszyfrowac tytuly z twojej zgrabnej kupki ksiazkowej :-)

dodany przez Efka @ 6 lutego 2012 o 08:12. Odpowiedz #

odraz z góry bbbb prosze o odpowiedź:)
moje pytania pewnie dla większości z was będzą idiotyczne, ale ja dopiero wdrażam sie w temety kuchenne,mianowicie:
- jakiej wielkości blaszka na taką ilość ciasta?
- czy papier od pieczenia się czymś samruje, czy tylko wylewamy zorbioną masę?
???
MUSZĘ zrobić to ciasto:P więc raz jeszcze bbbb prosze o odpowiedź:)

miłego tygodnia!!!:)
no i Zosiu WIELKIE gratulacje:*

dodany przez lilou28 @ 6 lutego 2012 o 08:15. Odpowiedz #

Blacha o srednicy 23 cm bedzie w porzadku

dodany przez smakosz @ 6 lutego 2012 o 10:00. Odpowiedz #

a co z papierem do pieczenia?;P

dodany przez lilou28 @ 6 lutego 2012 o 11:50. Odpowiedz #

jest to papier przeznaczony specjalnie do pieczenia – wystarczy położyć na blachę :) nie trzeba już niczym smarować

dodany przez kosteczka @ 6 lutego 2012 o 16:23. Odpowiedz #

Cześć chciałam zapytać na jakiej stronie został założony blog:) Dzięki pozdrawiam.!

dodany przez Astrid @ 6 lutego 2012 o 09:58. Odpowiedz #

Zosiu, w jaki sposób rozdrabniasz czekoladę?

dodany przez kki @ 6 lutego 2012 o 11:20. Odpowiedz #

dzięki za odpowiedź;*

dodany przez lilou28 @ 6 lutego 2012 o 11:50. Odpowiedz #

Od kiedy to ciastka i placki jada sie łyżeczką? Chyba że na wsi to i owszem,moja rodzina robi to nagminnie… :/

dodany przez Edyta @ 7 lutego 2012 o 09:43. Odpowiedz #

Zrobiłam. Słodkie i strasznie tłuste. Dodałam sok z 1,5 cytryny, bo wydawało mi się że to z 2 to za dużo. Zdecydowanie z 1 cytryny wystarczyłoby, byłoby szlachetniejsze w smaku.
Bomba kaloryczna, ale da się zjeść…;)

dodany przez Ola @ 7 lutego 2012 o 13:52. Odpowiedz #

Zosiu,uwielbiam Twoje przepisy,wiele wyprobowalam,chcialabym zapytac czy zamiescisz jakies menu walentynkowe?Byloby cudownie,bo w tym roku walentynki z mezem spedzimy w domu,niedawno urodzilo nam sie malenstwo,wiec moze choc sobie upichcimy cos smacznego!

dodany przez Juocke @ 7 lutego 2012 o 13:54. Odpowiedz #

Ciasto wyszło super. Dziękuję za przepis ;)

dodany przez Aurelia @ 7 lutego 2012 o 19:30. Odpowiedz #

biała czekolada to nie czekolada:)
lepiej wziąć gorzką

dodany przez me @ 8 lutego 2012 o 11:58. Odpowiedz #

Czy ktos wie JAKA ma byc srednica foremki?

dodany przez ewa @ 8 lutego 2012 o 14:54. Odpowiedz #

Nie ma w przepisie proszku do pieczenia ani sody!? To pomylka czy ciasto wyrosnie jakims innym magicznym sposobem ?

dodany przez Asia @ 8 lutego 2012 o 19:19. Odpowiedz #

Czy Ktoś może napisać jakiej wielkości dokładnie mają być kawałki czekolady ?

dodany przez Jagodzianka @ 8 lutego 2012 o 19:50. Odpowiedz #

Bardzo przyjemne i ciekawe! Robilam je wczoraj i wyszlo cudownie! Chociaz przy dodawaniu wszystkich skladnikow 3 razy sprawdzalam czy rzeczywiscie nalezy dodac tak mala ilosc maki :) a to wszystko za sprawa migdalow! Ciasto ma bardzo ciekawy smak, uwielbiam cytrynowe wypieki:) wroce tu niedlugo po kolejne przepisy na slodkosci, ktore u mnie w domu niestety rozchodza sie w jeden moment. Najlepszy komplement? „Jest pyszne, gdzie je kupilas?”
Dziekuje Ci Zosiu za inspiracje, dzieki Tobie wszyscy w domu nieustannie oblizuja palce z zachwytem :) Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkiego dobrego!

dodany przez Monika @ 9 lutego 2012 o 09:55. Odpowiedz #

Czy przepisy na blogu mogłyby być dostępne np. w PDF żeby bezpośrednio można było sobie je pobrać i drukować? :) Myślę, że byłoby to przydatne i wygodne :))

dodany przez Ania @ 9 lutego 2012 o 12:06. Odpowiedz #

ciasto w piekarniku:D
:D:D:D
czeka na wieczor i ksiazki:D taka samo jak u Ciebie:)
pozdrawiam z zasypanego sniegiem Drezna:D

dodany przez Weronika @ 9 lutego 2012 o 15:44. Odpowiedz #

Ciasto wyszło fajne, trochę za tłuste, i niestety już gorsze po wystygnięciu… Ale ciepłe było naprawdę pyszne. Ten przepis nie jest moim faworytem, przyznam że to jedyny Twój przepis który mi nie za bardzo przypadł do gustu. Co nie zmienia faktu, że gotujesz fantastycznie :)

dodany przez Zuza @ 9 lutego 2012 o 20:16. Odpowiedz #

Dodałam wiórki kokosowe zamiast migdałów, pycha polecam:) Goście zachwyceni:)

dodany przez Grażka @ 10 lutego 2012 o 19:11. Odpowiedz #

zrobiłam- wyszło przepyszne! proste i efektowne.
z tą różnicą, że migdałów nie mieliłam bardzo drobno tylko tak, by zostały ciut większe kawałeczki no i improwizowałam z dekoracjami :) efetk cudny- po wyjęciu z piekarnika w kuchni unosił się słodki, cytrynowy zapach- bajka. wszystkim bardzo smakowało! polecam!

dodany przez ala @ 10 lutego 2012 o 22:11. Odpowiedz #

musiałam ratowac to ciasto! szkoda ze zapomniałyście napisać ze zołtko oddziela sie od białka i białko ubija!. bo ewidentnie na zdjeciu ciasto tak jest przygotowane! Radze zajrzeć na kwestiasmaku.com i nauczyć sie pisac przepisy. Pozdrawiam :/

dodany przez Marta z Białegostoku @ 11 lutego 2012 o 18:42. Odpowiedz #

Strasznie podoba mi się ten przepis, napaliłam się by zrobić to ciasto i co ? Oczywiście nie wzięłam listy do sklepu i zapomniałam białej czekolady ;( a jest tak zimno, że chyba wyprawę do sklepu odłożę na jutro … no cóż muszę poczekać …. :(

dodany przez Alicja @ 11 lutego 2012 o 19:56. Odpowiedz #

Zrobiłam dzisiaj te ciacho i jakoś mi nie podeszło w smaku, wyszło za słodkie, a biała czekolada pogłębiła tylko ten smak. Jeśli ktoś będzie korzystał z tego przepisu to radzę dać pół szklanki cukru. Cukrem pudrem już nawet nie mam zamiaru posypywać, bo do reszty zemdli ;/. Drugi raz nie skorzystam już z tego przepisu. Następne w kolejce do wypróbowania jest marchewkowe:). Pozdrawiam.

dodany przez ascara @ 11 lutego 2012 o 19:57. Odpowiedz #

troche zmienilam przepis – zamiast soku z dwoch cytryn dalam do ciasta sok z jednej. Sok z drugiej cytryny wymieszalam z jedna lyzeczka cukru pudru. Potem po wyjeciu ciasta z piekarnika nakłuwałam je wykałaczką i nasączyłam je pozostałą częścią soku – dzieki temu ciasto mialo bardzo kwaskowy smak:) na wierzch zamiast pudru dalam biala czekolade, wyszlo pyszne – dzieki:)

dodany przez bobek @ 12 lutego 2012 o 09:55. Odpowiedz #

koniecznie muszę zrobić, już sobie wyobrażam smak i zapach cytryn :)

dodany przez najsmaczniejsze.pl @ 12 lutego 2012 o 20:52. Odpowiedz #

Jako swiezy widz na tym blog, tez sie przepisem zauroczylam i nie wyszlo… popieram komentarz o nauczeniu sie ja k pisać przepisy, bo az strach probować sie meczyć dalej i „korzystac” z zamieszczonych tu porad ;/ Zosia made my life harder :]

dodany przez Zuzanna @ 14 lutego 2012 o 00:25. Odpowiedz #

Pyszne… tylko ja je wzbogaciłam limonką i kokosem :) ale swietny przepis :) Dziekuje :*

dodany przez EL @ 14 lutego 2012 o 15:52. Odpowiedz #

W poszukiwaniu przepisu:)
jakis czas temu po lewej stronie ekranu umieszczone byly tagi tematyczne ulatwiajace znalezenie przepisu-swietna sprawa. Czy jest szansa zeby powrocily? Pozdrawiam i spoznione sto lat urodzinowe:)

dodany przez Beata @ 16 lutego 2012 o 10:24. Odpowiedz #

Ciasto w piekarniku :) zmodyfikowalam bo jakos malo ciasta wyszlo na blache, wiec wiecej mąki dalam, troche wiorek kokosowych bo mialam tylko 130g migdalow. Do tego deko proszku do pieczenia i odrobine cytrynówki ;) napisze wrazenia jutro czy wyszło :)

dodany przez Paula @ 17 lutego 2012 o 19:42. Odpowiedz #

Jestem początkującą kucharką. Pisze utrzeć. Z tego co wiem, jak to babcia robiła gliniana miska i drewniana pałka. A czy ja mogę zastąpić to mikserem?
Pozdrawiam :).

dodany przez Alex @ 17 lutego 2012 o 23:03. Odpowiedz #

Zaglądam tutaj dość często i nie mogłam oprzeć się gdy pojawił się przepis na mokre ciasto cytrynowe z czekoladą i migdałami. Zrobiłam to ciasto i wyszło PRZEPYSZNE. Niestety trochę za tłuste, a to chyba wina czekolady (użyłam Wedla). Zrobię to ciasto na pewno jeszcze nie raz ale chyba zrezygnuję z czekolady, bo i tak nie było jej czuć a zbyt natłuściła ciasto. Z migdałami i tak będzie przepyszne :)

dodany przez Monika @ 19 lutego 2012 o 23:36. Odpowiedz #

Zrobiłam;D Wyszedł mały zakalec, ale za to pyszny:) Nie spodziewałam się, że kwaśne ciasto może być takie smaczne:) Dzięki Zosiu!

dodany przez Agata @ 20 lutego 2012 o 07:27. Odpowiedz #

Ciasto byłoby dobre, gdyby nie hektolitry wylewajacego się tłuszczu! Jak dla mnie 200 g masła to zdecydowanie przesada. Ale ogólnie w smaku dobre:)

dodany przez Ula @ 20 lutego 2012 o 07:33. Odpowiedz #

Nie wiem co zrobiłam źle, ale mi nie wyszło :( Ani w konsystenscji, ani w smaku. a tak sie napaliłam…

dodany przez Magda @ 20 lutego 2012 o 17:21. Odpowiedz #

Bym miala duza prosbe do Ciebie, Zosiu, czy bylaby mozliwosc wiekszej segregacji kulinariow, badz np. orywyszukiwarki – wpisujesz „nalesniki”, „ciasto”, „slatka” i sie pojawia zagadnienie. Co Ty na to? Serdecznie pozdrawiam

dodany przez Martina @ 20 lutego 2012 o 18:27. Odpowiedz #

byłam ciekawa tego ciasta, zrobiłam i jestem bardzo mile zaskoczona. zdecydowanie pyszne. :)

dodany przez Marta @ 21 lutego 2012 o 00:31. Odpowiedz #

Zosiu,
bardzo smaczne przepisy (i ładne)
mam prośbę, czy mogłabyś czasami dopisać gdzie kupujesz tą fajną białą porcelanę/ kamionkę tzn „narzędzia”? ;) dzięki którym prezentowne Twoje potrawy kuszą jeszcze bardziej :P :)

dodany przez edyta @ 22 lutego 2012 o 20:39. Odpowiedz #

mmmm… zrobiłam, pycha! tylko wierzch polałam roztopioną białą czekoladą (;

dodany przez jula. @ 29 lutego 2012 o 21:44. Odpowiedz #

a co z proszkiem do pieczenia ?

dodany przez kaza @ 9 marca 2012 o 17:25. Odpowiedz #

mniam,mniam, bede robic.

dodany przez Ola @ 5 kwietnia 2012 o 16:21. Odpowiedz #

hej. zrobiłam dziś to ciasto, niestety mi dziwnie wyszło. smak ma dobry, ale jest chyba za wilgotne. daję zdjęcie: img441.imageshack.us/img441/2526/img1326ao.jpg
jak myślisz – co mogłam zrobić źle? może za mało mąki, a za dużo soku? czekam na odpowiedź. ; )

dodany przez agnieszka @ 16 maja 2012 o 19:53. Odpowiedz #

Moje wyszło tak samo!

dodany przez Dorota @ 23 października 2012 o 13:59. Odpowiedz #

upieklam wczoraj i dziekuje za przepis! super,

dodany przez Martini @ 20 maja 2012 o 16:36. Odpowiedz #

Nie chcialabym wyjsc na upierdliwa ale jakiej wielkosci foremka byla uzyta do przepisu? Z gory dziekuje.
P.S. Gratuluje stronki. Dopiero co odkrylam ( juz rumienie sie ze wstydu) i cos czuje, ze dziennie bede odkrywac na nowo ;)
Pozdrawiam

dodany przez Agata @ 4 stycznia 2013 o 19:13. Odpowiedz #

pyszne ciasto , tylko 2 cytryny to zdecydowanie za dużo. Spokojnie wystarczy jedna :)

dodany przez a @ 6 stycznia 2013 o 09:08. Odpowiedz #

a ile to jest na szklanki „60 g mąki tortowej”? Dałam ok 1,5 szklanki maki i cisto wyszło płaskie jak deska, wogóle nie wyrosło a nawet się zbiło i wyglądało dziwnie :(

dodany przez Gosia @ 7 stycznia 2013 o 18:48. Odpowiedz #

wyglada super, zaraz ide je robic i zabieram jutro do pracy!:)

dodany przez aga @ 25 lipca 2013 o 20:14. Odpowiedz #

Zrobilam to ciasto juz 2 razy….ani razu mi nie wyszlo takie zolte jak na zdjeciu, bardziej szaro bure. w smaku pyszne ale mam wrazenie ze cos jest nie tak z przepisem. Utrzec szklanke cukru ze 100 g masla na biala mase jest dla mnie niewykonalne! Robia sie tylko takie grudki. Dodanie maki i migdalow nie poprawia sytuacji. Za rada w jednym z komentarzy oddzielam zoltka i ubijam piane z bialek ktora dodaje na koncu. Mam wrazenie ze przeppis i wykonanie opisala osoba, ktora nigdy nie robila ciasta…

dodany przez aga @ 17 sierpnia 2013 o 10:49. Odpowiedz #

Komentarze

(nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.